Jean-Marie Le Pen
NOS Nieuws

Jean-Marie Le Pen richt nieuwe partij op

De Franse politicus Jean-Marie Le Pen (87) heeft een nieuwe nationalistische partij opgericht. Vorige maand werd hij uit het Front National gezet na een ruzie met zijn dochter Marine.

De nieuwe partij heet Rassemblement Bleu Blanc Rouge (het Blauw-Wit-Rode Samenwerkingsverband) en is vernoemd naar de kleuren van de Franse vlag.

Restaurant

Le Pen zei tegen zijn aanhangers dat hij met zijn beweging dezelfde weg wil inslaan als het Front National. "Al zijn we daar geen onderdeel van." Hij maakte zijn plannen bekend in een restaurant in Marseille. In die stad wordt dit weekend ook een congres gehouden van het Front National.

Marine Le Pen heeft de afgelopen tijd steeds meer afstand genomen van haar vader, die het Front National in 1972 oprichtte en tot 2011 leidde. Hij is verschillende keren veroordeeld voor racistische uitspraken. Hij heeft die uitspraken nooit ingetrokken.

Dochter Le Pen reageerde schouderophalend op de actie van haar vader. "Het staat iedereen vrij een partij te beginnen. Hij is een vrij man. Het is geen probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl