PvdA-voorzitter Hans Spekman
NOS Nieuws

Spekman wil door als voorzitter PvdA

PvdA voorzitter Hans Spekman wil de komende jaren voorzitter van de PvdA blijven, hij is beschikbaar voor een tweede termijn. Dit najaar kiezen de leden een nieuwe voorzitter, in een interview met de Volkskrant zegt Spekman graag door te willen. "Ik ben kandidaat. Ik wil de ledendemocratie bevorderen. Ik ben van de lange adem".

Spekman is sinds 2012 voorzitter van de PvdA. Bij zijn aantreden beloofde hij het ledenaantal te verdubbelen, naar 100.000. In plaats daarvan is het aantal leden gedaald van 55.000 naar 50.000. Hij vindt dat hij hierin heeft gefaald.

Als het aan Spekman ligt gaat zijn partij de komende tijd weer vaker de confrontatie aan met coalitiepartner VVD. "Wij moeten diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan. Samen hebben we dit land door de crisis getrokken. Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden".

Doorgaan op de weg van de individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten

Volkskrant 5 september 2015

Volgens Spekman heeft het de afgelopen tijd veel 'geknetterd' tussen de coalitiepartijen, maar waren veel botsingen achter de schermen. Dat mag wat hem betreft meer openbaar, het mag meer gaan 'knallen' in Den Haag. Spekman noemt dat goed voor voor het land. Hij zei al eerder dat de PvdA zich activistischer op moet stellen.

Dit voorjaar pleitte hij er voor meer samen te werken met linkse partijen. De tijd om de PvdA scherper te profileren is volgens Spekman aangebroken, nu de crisis voorbij is en de economische situatie gunstiger. Spekman: "Ik wil doorpakken naar een maatschappij waarin we weer omkijken naar elkaar".

Spekman zegt dat bewindspersonen ook weer meer zouden moeten handelen vanuit de waarden van de sociaal-democratie. Hij haalt uit naar minister Bussemaker. Die zit volgens hem met het rendementsdenken te veel aan de kant van de VVD. "Als ze geen wending maakt, moet onze fractie haar corrigeren vanuit de Tweede Kamer".

Behalve Spekman hebben zich nog geen andere kandidaten bekendgemaakt. 2 november sluit de termijn. De leden kiezen half december een nieuwe voorzitter.

Tweede-Kamerlid Sjoerdsma (D66) vraagt zich af of "dit land iets opschiet met scherpere tegenstellingen tussen de coalitiepartners". Volgens hem zit Nederland nu niet te wachten op zo'n politieke strijd, zei hij in het radio 1-programma Tros Kamerbreed. PvdA Tweede-Kamerlid Servaes is het wel eens met Spekman. Hij vindt ook dat de partij de eigen waarden veel meer naar voren moet brengen dan nu gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl