De IJslandse ploeg bedankt de meegereisde fans na de overwinning op Oranje
NOS Voetbal

'Dit is de beste ploeg die we ooit hebben gehad'

Zo negatief als de stemming in Nederland is rond het nationale elftal, zo enthousiast zijn ze in IJsland. Maar de pleinen van Reykjavik zijn nog niet volgestroomd met juichende mensenmassa's. Als IJsland zich zondag plaatst voor het EK, kan dat wel gebeuren verwacht oud-Feyenoordspits Pétur Pétursson. "Als we zondag winnen, dan is het overal feest."

IJsland kan zich zondag plaatsen voor het EK als Kazachstan verslagen wordt. Het zou de eerste keer zijn dat IJsland uitkomt op een groot toernooi. "Ik weet zeker dat het gaat lukken", zegt Pétursson, die eind jaren zeventig en midden jaren tachtig vier jaar voor Feyenoord speelde. In 1980 won hij met de Rotterdammers de KNVB-beker.

'Beste ploeg ooit'

"De kranten waren heel trots", vertelt Pétursson in Langs de Lijn. "Dit is de beste ploeg die we ooit hebben gehad. Het is ongelofelijk wat deze jongens kunnen doen voor het IJslandse voetbal."

Het succes van IJsland is volgens Pétursson te danken aan de bondscoach, Lars Lagerbäck. "Hij is nu 3 jaar onze bondscoach. Met zijn ervaring heeft hij veel veranderd. We hebben laatst al bijna het WK gehaald, die ervaring is voor de ploeg erg belangrijk geweest. Er is meer zelfvertrouwen."

'Verrast door wissel Huntelaar'

Het spel van het Nederlands elftal viel uiteraard ook Pétursson tegen. "Ik vond het raar. Eerst deed Nederland er alles aan om te scoren, vooral in het eerste kwartier. Maar opeens ging Robben eruit, kreeg Martins Indi een rode kaart, ging Huntelaar eruit. Toen dacht ik: wij gaan deze wedstrijd winnen."

Vooral de wissel van Klaas-Jan Huntelaar, die het veld verliet voor Jeffrey Bruma, verbaasde Pétursson. "Dat was geen goeie beslissing. Ik zou nooit dan de spits eruit halen, dat maakte het makkelijker voor ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl