Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen denkt verder dan Monza

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Max Verstappen is zondag opnieuw veroordeeld tot een inhaalrace. Het wisselen van een Renault-motor wordt bestraft met een start in de achterhoede bij de Grand Prix van Italië.

Het is al de zevende keer dit seizoen dat Verstappen een nieuwe krachtbron in z’n Toro Rosso krijgt. Dit keer niet omdat de motor het begeven heeft, maar uit strategische overwegingen.

“We nemen de straf nu omdat Monza met al die rechte stukken een lastig circuit voor ons is. De volgende grand prix in Singapore ligt ons beter. Het is een bewuste keuze”, licht Verstappen toe. “Ik denk dat het ons nu relatief weinig kost. Eerlijk gezegd zouden we denk ik toch niet in de toptien kwalificeren. We zijn hier niet snel genoeg, komen heel veel topsnelheid tekort.”

In goed gezelschap

Max Verstappen is niet de enige coureur die een nieuwe motor krijgt. Ook zijn teamgenoot Carlos Sainz, Fernando Alonso, Jenson Button (McLaren), Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat (Red Bull) incasseren straf. Verstappen beseft dat al die motorwissels de sport voor de fans niet begrijpelijker maken, en ook niet leuker. “Klopt. De kwalificatietraining doet er op dit moment eigenlijk amper toe. Bijna iedereen is bezig banden en motoren te sparen voor de race op zondag.”

De zaterdag die altijd draaide om pijlsnelle kwalificatierondes is veranderd in sessies waar teams strategische spelletjes spelen. “Ik snap dat dat voor het publiek niet ideaal is”, zegt de tiener. “Maar ach, voor mij maakt het niet veel uit. In de races worden de punten verdeeld. Ik hou sowieso meer van races dan van trainingen.”

Scoren in Singapore

Monza wordt een moeizaam weekend voor Max Verstappen. “Punten halen gaat hier heel lastig worden. Ik kan alleen in de toptien eindigen als anderen pech hebben of fouten maken. Daar moeten we van proberen te profiteren”, zegt de 17-jarige Limburger. Verstappen hoopt dat zijn fans beseffen dat ze over twee weken profijt kunnen hebben van een matig weekend in Italië.

“Het is misschien lastig uit te leggen, maar we hebben nu min of meer een reservemotor voor de komende grand prix. Als er dan iets kapot gaat krijgen we tenminste geen straf. En Singapore is een stratencircuit waar we kunnen scoren. Het lijkt een beetje op Monaco.”

We kunnen de McLarens hebben en de Manors zijn we zo voorbij.

Max Verstappen

Twee weken geleden reed Verstappen zijn ‘thuisrace’ in de Ardennen. In Spa-Francorchamps startte hij na een motorwissel en een bijbehorende ‘gridstraf’ als achttiende. Toen beloofde hij zijn fans een inhaalrace, maar in Monza weegt hij z’n woorden en waakt hij voor een valse belofte.

“We kunnen de McLarens hebben en de Manors zijn we zo voorbij, maar de rest lijkt sneller dan wij. Misschien kunnen we ons meten met Sauber, maar dan zijn punten nog steeds ver weg. We zullen zien, ik geef niet op. Inhalen kan hier op veel plekken, bij iedere chicane. Het ligt er aan hoe goed je uit de vorige bocht komt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl