Declaraties bij de Sociale Verzekeringsbank
NOS Nieuws

Akkoord aanpak pgb-problemen: meer tijd voor gemeente

Gemeenten krijgen meer tijd om te beoordelen of mensen volgend jaar hun persoonsgebonden budget mogen houden. Ze moeten de pgb-houders in principe voor 1 oktober laten weten of hun budget volgend jaar hetzelfde blijft of dat er mogelijk iets verandert.

Maar gemeenten die dat niet halen, mogen er langer over doen. De budgethouders houden dan wel tot minstens 1 mei volgend jaar hun uitkering.

Staatssecretaris Van Rijn heeft dat afgesproken met alle betrokken partijen. De afspraak staat in een verbeterplan dat Van Rijn vanavond heeft gepresenteerd. Het plan moet leiden tot minder bureaucratie en meer rust en duidelijkheid voor pgb-houders en zorgverleners.

Chaos

Het was al duidelijk dat Van Rijn wilde dat de gemeenten voor 1 oktober duidelijkheid gaven, maar daarop kwam veel kritiek. Gemeenten zeiden dat het onhaalbaar was.

Van Rijn moest van de Tweede Kamer een verbeterplan maken, nadat er chaos was ontstaan bij de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. CDA, GroenLinks, PVV, SP, VNL en 50Plus zegden in juni het vertrouwen in hem op omdat hij de problemen heeft gebagatelliseerd. Na de hervorming van de pgb's per 1 januari kregen duizenden pgb-houders hun geld niet of te laat.

Onderdeel van het verbeterplan is ook dat de betalingen via de Sociale Verzekeringsbank simpeler worden.

De gemeenten moeten de Sociale Verzekeringsbank (SVB) snel laten weten of budgetten worden toegekend. Gemeenten en SVB gaan samen kijken hoe ze de pgb-houders beter kunnen informeren en ondersteunen.

Eenvoudiger

Verder wordt het voor de budgethouders eenvoudiger om te declareren en kunnen ze voortaan voor alles terecht bij één loket.

Afgesproken is verder dat budgethouders en zorgverleners niet de dupe mogen worden van fouten bij de uitbetaling. De SVB zal alleen terugvorderen als er evidente fouten zijn gemaakt, bijvoorbeeld als een declaratie dubbel is uitbetaald of als een declaratie bruto in plaats van netto is uitbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl