Niet zo'n zware verliezen als vorige week, maar de Europese beurzen zijn de handelsweek wel met verliezen geëindigd.
NOS Nieuws

Beurzen sluiten de week in mineur

Na de winsten van gisteren zijn de beurzen de laatste handelsdag van deze week afgesloten met verliezen. De Amsterdamse AEX noteerde een min van 2,61 procent en eindigde ruim 11 punten lager op 432,94.

Ook de grote beurzen in Europa, zoals Frankfurt, Londen en Parijs, eindigden vlak voor het weekend in het rood. De stemming blijft nerveus nadat de koersen onder invloed van China in augustus fors waren gedaald en de AEX-index op 23 augustus onder de 520 punten dook en het laagste punt van het jaar bereikte

Vandaag werd de negatieve stemming gevoed door teleurstellende cijfers uit Duitsland. Daar nam het aantal fabrieksorders af, terwijl op een stijging was gerekend.

Werkloosheidscijfers

Beleggers wisten ook niet goed wat ze aan moesten met de werkloosheidscijfers uit de VS. De werkloosheid daalde naar het laagste niveau in zeven jaar, maar de daling was iets minder dan verwacht. Dat laatste kunnen beleggers ook als positief interpreteren omdat het de kans kleiner maakt dat de Fed later deze maand besluit de rente te verhogen.

De Fed heeft er al enkele keren op gezinspeeld dat de rente mogelijk voor het eerst sinds 2006 verhoogd wordt. Vooral de economische terugval in China en de devaluatie van de Chinese munt maken dat toch weer onzeker.

Een analist zegt dat de koersen zich niet herstellen omdat er gewoon niet voldoende positief nieuws is, en geen signaal dat sterk genoeg is om de markten weer vertrouwen te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl