De leider van de anti-EU-partij, Nigel Farage
NOS Nieuws

Farage: vrees voor meer van dit soort schokkende foto's

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Meer vluchtelingen opvangen is volgens Nigel Farage, leider van de Britse anti-EU-partij UKIP, niet de oplossing voor de vluchtelingenstroom. "Dan krijgen we alleen nog maar meer van dit soort foto's", zei de leider verwijzend naar de foto van het aangespoelde Syrische jongetje Aylan in Turkije. Farage zei dat hij geschokt was, toen hij de foto zag.

Europa moet zich volgens hem veel meer concentreren op het aanpakken van de stroom aan boten vol vluchtelingen die dagelijks de Griekse en Italiaanse kust proberen te bereiken. "Het enige wat Angela Merkel doet, is het aantrekkelijk maken om naar Europa te komen, door zoveel vluchtelingen op te vangen."

Belangrijk thema

Farage deed zijn uitspraken tijdens de lancering van een campagne om de Britten te overtuigen voor uittreding uit de EU te stemmen. Immigratie gaat volgens de UKIP-leider de campagne rondom het referendum domineren. Hij zei dat het nu al een belangrijker thema is voor de Britse kiezers dan de economie. "Driekwart van de Britten wil dat we onze eigen grenzen weer gaan controleren."

De foto van het in Turkije aangespoelde Syrische jongetje maakte in het Verenigd Koninkrijk veel reacties los. Daar waar de Britten tot nu toe uiterst terughoudend waren bij het opvangen van extra vluchtelingen, liet premier Cameron vandaag toch weten bereid te zijn enkele duizenden Syriërs te willen opvangen.

Al gaat het wel om Syriërs die nu in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Libanon of Jordanië zitten en niet om vluchtelingen die nu al in Europa zijn. De Britten weigeren voorlopig om mee te doen aan de EU-quota om meer vluchtelingen op te vangen, iets waar Brussel voor pleit.

Aanpakken vluchtelingenstroom

Deze vluchtelingencrisis laat volgens UKIP zien hoe belangrijk het is om uit de EU te stappen. Het Europese asielbeleid faalt aan alle kanten, liet Farage meerdere keren weten. "Alleen door uit de EU te stappen, kunnen we onze eigen grenzen weer gaan controleren en zelf bepalen wie er wel en niet binnenkomt."

Want, vindt UKIP, het overgrote deel van de immigranten die nu naar Europa komen, is officieel geen vluchteling maar vooral op zoek naar een beter leven. "Daarnaast is niet te controleren of er ook IS-terroristen tussen zitten."

Referendum

Het Britse referendum over de EU wordt uiterlijk 2017 gehouden, maar veel signalen wijzen erop dat het al in de loop van 2016 zal plaatsvinden. UKIP haalde bij de parlementsverkiezingen in mei maar 1 zetel in het Lagerhuis omdat het districtenstelsel zeer nadelig voor ze uitpakte. Ze kregen namelijk wel vier miljoen stemmen.

Uit de meest recente peiling blijkt dat 44 procent van de Britten lid wil blijven van de EU, terwijl 37 procent wil dat de Britten eruit stappen. 16 procent zegt zijn keuze nog niet gemaakt te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl