Arek Milik jubelt na zijn openingstreffer voor Polen tegen Duitsland
NOS Voetbal

EK-kwalificatie: wie voetballen er op vrijdag?

Vrijdag is de dag van de burenruzies in de kwalificatiewedstrijden voor de EK voetbal. Wereldkampioen Duitsland hoopt de pijnlijke nederlaag tegen buurland Polen weg te poetsen.

Boedapest is het decor voor nog een andere burenruzie, die tussen Hongarije en Roemenië. En in de turbulente Groep I kan Albanië hele goede zaken doen tegen Denemarken.

EK-kwalificatie 2016: duels van vrijdag 4 september

Groep DGroep HGroep I
Duitsland - PolenHongarije - RoemeniëDenemarken - Albanië
Georgië - Schotland *Griekenland - FinlandServië - Armenië
Gibraltar - IerlandFaeröer - Noord-Ierland
* Aanvang 18.00 uur, overige duels om 20.45 uur 

Groep D: kan Milik het opnieuw?

Het was dé verrassing van de eerste speelronde in de EK-kwalificatie: Polen-Duitsland 2-0.

Voor de kersverse wereldkampioen Duitsland was het de eerste nederlaag in negentien ontmoetingen met het buurland. Voor Arek Milik was het een avond om nooit te vergeten.

Met een fraaie kopstoot opende de Ajax-spits na vijftig minuten de score. Sindsdien is Milik onbetwist bij de Polen als aanvalspartner van Robert Lewandowski en staat zijn teller in zes kwalificatieduels al op vier treffers. Lewandowski staat zelfs op zeven en is daarmee topscorer van de kwalificatiereeks.

Moyennes waarvan Ajax-trainer Frank de Boer slechts kan dromen.

Oktober 2014: Polen-Duitsland 2-0

Groep H: burenruzie

Hongarije-Roemenië is als Nederland-Duitsland, Engeland-Schotland en Duitsland-Polen. Ruim een miljoen etnische Hongaren wonen tegenwoordig in Roemenië, met name in de regio Transsylvanië. Nog altijd zijn er veel Hongaren die vinden dat het westen van Roemenië eigenlijk aan Hongarije toebehoort.

Een gevoelig potje dus, al is de laatste nederlaag van Roemenië tegen de Hongaren al een generatie geleden. In oktober 1981 werd het 1-0 voor Hongarije. Eén persoon kan zich die dag nog herinneren: de Roemeense bondscoach Anghel Iordanescu was erbij.

Roemenië, Hongarije en Noord-Ierland gaan onderling uitmaken wie zich rechtstreeks plaatst. Dat geldt niet voor Griekenland dat troosteloos onderaan staat met twee punten. De Grieken verloren zelfs twee keer van de Faeröer.

Na beide nederlagen werd de bondscoach ontslagen, waardoor vrijdag tegen de eveneens tegenvallende Finnen al de derde coach op de bank zit.

EK-kwalificatie: Noord-Ierland - Roemenië

Groep I: onverwachte topper

Wie vooraf had voorspeld dat Albanië en Denemarken vrijdag om de koppositie in groep I strijden, had goede zaken kunnen doen bij de wedkantoren. Portugal staat nog aan kop met twaalf punten uit vijf duels, maar het zijn de Albanezen die de minste verliespunten hebben.

Zeker nadat het besluit van de UEFA om Albanië een reglementaire nederlaag op te leggen na het drone-incident tegen Servië op last van sporttribunaal CAS werd omgezet in een overwinning, bevindt Albanië zich in pole position voor de eerste deelname aan een eindtoernooi ooit.

Deze week wacht de ploeg van de Italiaanse trainer Gianni De Biasi een belangrijk examen. Blijft Albanië overeind tegen Denemarken en Portugal (maandag), dan kunnen de tickets al bijna geboekt worden.

EK-kwalificatie: Denemarken-Servië
De wedstrijden van vrijdag 4 september

EK-kwalificatie bij de NOS (vrijdag 4 september)

23.07 uur NPO 3:
Samenvattingen van alle EK-kwalificatiewedstrijden van donderdag.

22.00 uur NPO Radio 1:
Langs de Lijn met aandacht voor alle gespeelde EK-kwalificatiewedstrijden.

NOS.nl:
Verslagen en samenvattingen van alle gespeelde wedstrijden zijn te zien op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl