De rechtbank in Alkmaar
NOS Nieuws

Protest in toga tegen uitgeklede rechtbank Alkmaar

In Alkmaar zijn 140 rechters en advocaten de straat opgegaan om te protesteren tegen een reorganisatie van de plaatselijke rechtbank.

Er bestaat een plan om een deel van de taken van de rechtbanken in Alkmaar en Zaandam te beperken. "Wij vinden dat de rechtshulpzoekende in de regio naar de rechtbank moet kunnen. Dan is het laagdrempelig. Als ze naar Haarlem moeten reizen, is dat een slechte ontwikkeling," zegt de Alkmaarse rechter Gerda van Dijk.

De stoet van protesterende rechters en advocaten in toga liep van de rechtbank naar het gemeentehuis. "Dat was een heel indrukwekkende tocht," zegt Van Dijk.

Zeven rechtbanken

Er staan landelijk zeven rechtbanken op de nominatie om op termijn ook alleen nog maar eenvoudigere zaken te behandelen. Daar hebben de actie voerende rechters contact mee. "Op dit moment zijn we allemaal nog lokaal bezig, maar we zullen zien of dat volgende week misschien in samenwerkingsverband kan plaatsvinden." Maandag protesteerden medewerkers van de rechtbank in Almelo.

De kans is klein dat de rechters gaan staken, zegt Van Dijk. "Daarvoor is het belang van de rechtshulpzoekende veel te groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl