Joris Pijs, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende roeien zondag de A-finale in Frankrijk
NOS Sport

Olympisch ticket en WK-finale voor lichte vier-zonder-stuurman

De Nederlandse lichte vier-zonder-stuurman heeft zich geplaatst voor de finale van de WK roeien én zich verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen.

Joris Pijs, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende gingen in de halve finales op het meer van Aiguebelette rustig van start en lagen na de eerste kilometer nog op de vijfde plaats. Het kwartet kende daarna een uitstekende laatste kilometer en eindigde als tweede, op bijna een seconde, achter Denemarken.

Indrukwekkend

"Het was een indrukwekkend optreden", vond radiocommentator Ragnar Niemeijer. "Ze waren helemaal kapot toen ze over de finish kwamen, maar plaatsing voor Rio is een feit."

Daar waren de roeiers het zelf ook mee eens. "Als je zo'n mooi resultaat behaalt, voel je je meteen een stuk frisser", vertelde Joris Pijs. "We hebben onze eigen verwachtingen overtroffen en dat verdringt alle pijn."

"Je gaat voor het hoogst haalbare en vandaag voelde het zelfs alsof we konden winnen. We lieten de boot vliegen."

"We wilden dat ticket voor Rio en dat is gelukt", zei Tim Heijbrock. "Maar, nu zijn we bezig met een WK-medaille, want dan maak je duidelijk dat je de beste ploeg van Nederland bent."

Zondag roeit de Nederlandse boot de finale van de lichte vier-zonder. "We deden nooit echt mee in de finale, maar nu gaat het ergens om. Elke keer werden we zesde en dat is niet leuk meer. Nu hopen we te oogsten in de finale."

Amber van Zomeren eindigde in de B-finale als vierde op het natuurmeer van Aiguebelette

Van Zomeren eindigt als tiende in lichte skiff

Amber van Zomeren ging in de B-finale van de lichte skiff snel van start, maar finishte als vierde. Daarmee werd ze uiteindelijk tiende in het algemeen klassement tijdens haar debuut op een groot toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl