NOS Nieuws

Verdronken Aylan begraven in Syrië

  • ANP
    Verdronken Aylan Kurdi wordt begraven in Syrie
  • ANP
    Lichamen van Aylan Kurdi, zijn broer en moeder arriveren in Kobani voor begrafenis
  • ANP
    Begrafenisstoet brengt de lichamen van Aylan, zijn broer Galip en hun moeder naar Kobani
  • AFP
    De lichamen van het Syrische jongetje Aylan Kurdi, zijn broertje Galeb en hun moeder worden teruggebracht naar de Syrische stad Kobani om daar te worden begraven

Het verdronken jongetje Aylan is begraven in Syrië. Eerder vandaag bracht een begrafenisstoet de lichamen van Aylan, zijn broer Galip en hun moeder Rehan de Turks-Syrische grens over. Zijn vader begeleidde de begrafenisauto.

Een getuige zegt tegen het persbureau Reuters dat de drie gezinsleden zijn begraven op een begraafplaats in de stad Kobani. Het gezin ontvluchtte die stad vanwege het oorlogsgeweld. Na omzwervingen door Syrië probeerden ze via Turkije naar Canada te komen, waar familie woont.

De drie gezinsleden kwamen woensdag om het leven toen ze per boot vanuit Bodrum naar het Griekse eiland Kos probeerden te vluchten. Een foto van het levenloze lichaam van Aylan aan de waterlijn leidde wereldwijd tot geschokte reacties.

'Waarschuwing voor de wereld'

De lichamen werden gisteren van Bodrum naar Istanbul gevlogen en daarna naar een vliegveld aan de grens met Syrië. Het laatste stuk van de reis werd vandaag per auto afgelegd. Kort na aankomst vond de begrafenis plaats.

Abdullah Kurdi hoopt dat alle media-aandacht nieuwe tragedies kan voorkomen. "De dood van mijn kinderen moet een waarschuwing zijn voor de hele wereld", zei hij gisteren tegen de pers.

Op weg naar de begraafplaats zei Kurdi: "Ik wil dat de Arabische regeringen - niet de Europese - zien wat er is gebeurd met mijn kinderen. Laat hen de mensen helpen."

Kurdi is niet van plan alsnog naar Canada te reizen. "Het enige dat ik wil doen is naast het graf zitten van mijn vrouw en mijn kinderen."

Aylan en zijn broer Galip

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl