'Historische zege van onze jongens', kopt de grootste krant van IJsland
NOS Voetbal

'Grootste IJslandse feest in het buitenland ooit'

Zo somber als de Nederlandse kranten zijn, zo vrolijk is de stemming in IJsland na de 1-0 overwinning op Oranje. "Een historische overwinning van onze jongens", kopt Fréttabladid, de grootste krant van IJsland. Morgunbladid spreekt van het grootste IJslandse feest in het buitenland van de geschiedenis.

De IJslanders kunnen kwalificatie voor het EK zondag al veiligstellen in de thuiswedstrijd tegen Kazachstan. "Na een onvergetelijke avond staat IJsland met negen tenen op het EK", concludeert Vísir.

Ook in de rest van Europa is de pijnlijke nederlaag van Oranje niet onopgemerkt gebleven. "Holland in not! Robben verletzt!", kopt de Bild-Zeitung. "Deze afgang doet dubbel pijn", schrijft de Duitse krant, die zich zorgen maakt over de blessure van Bayern München-speler Robben. "Toen de Bayern-ster van het veld ging, stortte Nederland in elkaar. Oranje moet vrezen voor de deelname aan het EK van 2016."

Oude Nederlandse wond

"Drama in Nederland", schrijft Het Nieuwsblad. "Dramatisch. Het EK 2016 in Frankrijk lijkt plots een verre droom."

De Belgische krant haalt maar weer eens een oude Nederlandse wond open. "Ruud van Nistelrooij duwt gedwee een grasmaaier vooruit. De spits kijkt doelloos naar de hemel. Op het tv-scherm verschijn het logo van het wereldkampioenschap 2002 in Japan en Zuid-Korea, gepaard met de tekst Ach, volgende keer zijn we er gewoon weer bij. Van Nistelrooij zucht eens, draait zich om en maait voort. Dertien jaar later dreigt een nieuwe Nederlandse international hetzelfde lot te ondergaan: de hoofdrol spelen in een matig gemonteerd filmpje dat de grootste ontgoocheling van je carrière nog eens in de verf zet."

Dikke onvoldoende

"Nederland verliest en vreest: in Turkije al bijna beslissend", is de kop van La Gazzetta dello Sport. "Een andere bondscoach geeft geen ander systeem of beter resultaat." Bruno Martins Indi krijgt van de Italiaanse sportkrant een 4. Ook Gregory van der Wiel krijgt een dikke onvoldoende: 4,5.

Het Franse L'Équipe kopt "Oranje gestresst". De sportkrant spreekt van een 'ongelukkig maar vooral ook wanhopig optreden'.

Explosief avondje

"Als dit een ontgroening was voor Danny Blind, dan was het in elk geval een vermakelijke", vervolgt de Franse krant. "De sterspeler geblesseerd, een rode kaart na een halfuur en een penalty tegen vlak na rust, niets bleef de oud-legende van Ajax bespaard."

L'Équipe zag nog wel een goed eerste halfuur, maar constateert dat het team vervolgens als los zand aan elkaar hing. "Zelfs met tien man had Nederland de hele tijd de bal, maar verder dan een hele rits getelefoneerde aanvallen kwam de ploeg niet. De uitwedstrijd in Konya kondigt zich aan als een explosief avondje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl