Max Verstappen verwacht niet veel van de GP van Italië op het circuit van Monza.
NOS Sport

Verstappen verwacht weinig van Monza

Na zijn opmerkelijke prestaties tijdens de Grand Prix van Hongarije (vierde) en België (achtste) waakt Max Verstappen bij de GP van Italië voor al te hoge verwachtingen. "Monza is het snelste circuit van het seizoen. Ik ga mijn best doen, maar het zal niet meevallen om in de top-10 te finishen.”

Oude liedje

Het is het oude liedje: Verstappens handicap is het gebrek aan vermogen van de Renault-motor in zijn Toro Rosso. “Monza wordt waarschijnlijk nog moeilijker voor ons dan Spa-Francorchamps”, voorspelt de 17-jarige Limburger. “We konden in de Ardennen Ferrari en Williams nog redelijk bijbenen, maar dat zal hier lastiger zijn.”

“In Spa heb je weliswaar veel lange rechte stukken, maar er zijn ook snelle bochten. Hier is het echt stop-start. Dat is voor ons verre van ideaal. We verliezen zoveel op het rechte stuk dat dat in de bochten niet te compenseren is.”

Geheimen

Het circuit kent nog veel geheimen voor de jonge Limburger. “Ik heb hier twee dagen getest met de Formule 3-auto. Dat is alles. Ik weet hoe de baan oogt en waar de kerbstones liggen, maar het zal wel even wennen zijn. Formule 1 is veel sneller en de rempunten liggen heel anders.”

Zeker is dat de Nederlander komend weekend z’n snelheidsrecord zal breken. “Ik denk dat ik de 350 kilometer per uur ga aantikken, misschien slipstreamend zelfs bijna 360. Dat zal de rest van het seizoen niet meer gebeuren.” Verstappen is erg nuchter over die topsnelheid. “Of je nou 320 gaat of 340, dat verschil merk je niet echt hoor.”

Max Verstappen geconcentreerd tijdens de GP van België

Schijn bedriegt

Monza oogt relatief eenvoudig. Een baan met veel lange rechte stukken en een paar langzame bochten. Veel gamers denken dat het hogesnelheidscircuit een eitje is, maar de schijn bedriegt volgens Verstappen. “Ik snap dat mensen met een Playstation al die rechte stukken makkelijk vinden, maar als je in zo’n spel een remfout maakt is alles nog steeds heel. De realiteit is anders: als ik over de limiet ga, te laat rem of blokkeer schrijf ik meteen een setje banden af. Het is echt niet makkelijk. Vooral het remmen is hier erg moeilijk.”

In Spa-Francorchamps moest Verstappen een ‘gridstraf’ incasseren vanwege een motorwissel. Hij werd mede daardoor veroordeeld tot de achttiende startplek. Normaal gesproken zal hem dat in Monza niet overkomen.

Strategische keuze

“Op dit moment lijkt het niet nodig. Maar als we weten dat we toch niet kunnen meedoen voor de punten, kan het zijn dat we toch weer een nieuwe motor inzetten. Een strategische keuze, zodat we over twee weken in Singapore beter voor de dag kunnen komen. Dat is namelijk een circuit dat ons beter ligt”, zegt de coureur.

Verstappen begint het raceweekend met gehavende vingers. Hij liep die op tijdens een sponsorverplichting op Lago Maggiore. “Ja, we waren aan het kanoën en nu zit ik met de blaren. Het houdt dus helaas op. Ik kan niet rijden dit weekend, haha.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl