De ochtenkranten over Oranje
NOS Voetbal

Ochtendkranten vernietigend over 'hersenloos Oranje'

Een doemscenario, een ijskoude douche en totale chaos: de Nederlandse ochtendkranten hebben geen goed woord over voor het Nederlands elftal, dat gisteravond met 1-0 ten onder ging in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland in Amsterdam.

Volgens De Telegraaf was het een "debuut om te janken" voor bondscoach Danny Blind en ging in de Arena alles mis wat er mis kon gaan. "Arjen Robben, Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel hebben de nieuwe bondscoach in zijn hemd gezet", schrijft de ochtendkrant. Robben is dat vanwege zijn blessure niet aan te rekenen, maar Martins Indi ("stompzinnige actie") en Van der Wiel ("domme tackle") wel, aldus De Telegraaf.

Maar ook de bondscoach krijgt kritiek, met name vanwege zijn besluit om na de rode kaart aanvalsleider Klaas-Jan Huntelaar te wisselen voor slot op de deur Jeffrey Bruma.

Het totale niets

Het AD constateert, zoals alle kranten, dat het EK heel ver weg is voor Oranje. De EK-kwalificatiereeks is "één langgerekte worsteling met de Wet van Murphy" en het duel met IJsland kan in de geschiedenis van Oranje worden bijgeschreven in het hoofdstuk der tragische mislukkingen, aldus de krant. "Oranje en het Nederlands voetbal liggen op apegapen. De donkere voetbaljaren tachtig zijn akelig dichtbij", klinkt het onheilspellend.

Ook in de Volkskrant is weinig positiefs te lezen over het Nederlands elftal. "Oranje vervalt in totale chaos", schrijft de krant. "Verbeten, opgefokt, onnadenkend voetbal. Hersenloos. Onnozel. Onprofessioneel", vat de Volkskrant het spel van Oranje samen. Om te besluiten met: "Nooit een mooie aanval. Het totale niets."

Debutant Van der Wiel

NOS-analytici Pierre van Hooijdonk en Youri Mulder waren gisteravond na de wedstrijd vooral niet te spreken over verdediger Van der Wiel, die een penalty veroorzaakte. Volgens Van Hooijdonk speelde Van der Wiel als een debutant en ging hij "kinderlijk in de fout", volgens Mulder moet de bondscoach Van der Wiel netjes naar huis sturen, zodat hij eerst weer ritme op kan doen in het tweede van Paris Saint-Germain.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl