Ex-president Pérez Molina komt aan bij de rechtbank
NOS Nieuws

Afgetreden president Guatemala in de cel

De afgetreden president van Guatemala, Otto Pérez Molina, zit in de cel. Hij moet daar de nacht doorbrengen omdat een onderzoeksrechter wil voorkomen dat hij naar het buitenland vlucht of dat er een aanslag op hem wordt gepleegd. Vrijdag wordt hij verhoord.

Arrestatie president Guatemala

Het was een snelle val die Pérez Molina maakte. Eerst hief het parlement woensdag zijn onschendbaarheid op, toen verbood de rechter hem het land te verlaten. Er werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en toen trad hij af. Nadat hij zich bij de rechtbank had gemeld besloot de rechter dat hij naar een militaire gevangenis moest. En dit alles in ongeveer 24 uur tijd.

Corruptieschandaal

Pérez Molina wordt ervan beschuldigd dat hij is betrokken bij een omvangrijk corruptieschandaal. Ondernemers kochten op grote schaal politici om zodat ze geen invoerrechten hoefden te betalen. De affaire heeft Guatemala, waar zondag verkiezingen worden gehouden, volledig op zijn kop gezet. Pérez wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en witwassen. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Het schandaal heeft behalve de president nog een reeks andere functionarissen de kop gekost. Vice-president Roxana Baldetti stapte eerder al op, tegen haar lopen dezelfde beschuldigingen als tegen Pérez. Er zijn nog twintig anderen opgepakt, onder wie de president van de Centrale Bank. Ook de centrumrechtse oppositiepartij, die aan kop gaat in de peilingen, is getroffen door de affaire.

Boze burgers

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld met de kwestie is gemoeid. De regering is al maanden in het schandaal verwikkeld. In mei ontsloeg Pérez nog een reeks ministers om te proberen het tij te keren.

"Boze burgers weten zeker dat de hele politieke klasse in Guatemala corrupt is", zegt correspondent Marc Bessems. "De arrestatie van de president wordt door hen dan ook gezien als een grote overwinning. Juichend en zingend stonden ze hem op te wachten bij de gevangenis."

Interim-president

De nieuwe vicepresident Alejandro Maldonado Aguirre heeft het stokje nu overgenomen van Pérez. Hij is interim-president tot de winnaar van de verkiezingen wordt beëdigd in januari.

Correspondent Marc Bessems gaat ervan uit dat geen van de presidentskandidaten zondag een absolute meerderheid behaalt. "De onvrede over de politiek is enorm. Het is dan ook niet gek dat een buitenstaander de grote favoriet is. Maar ook hij krijgt waarschijnlijk niet meer dan de helft van de stemmen. Dan volgt er in oktober een tweede ronde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl