Amerikaanse F-22's op weg naar Irak
NOS Nieuws

Coalitie tegen IS: 71 meldingen over omgekomen burgers

De door de VS geleide coalitie tegen IS in Syrië en Irak heeft over 71 luchtaanvallen meldingen binnengekregen van doden onder de burgerbevolking. De meesten zijn terzijde geschoven; slechts in 10 gevallen is een formeel onderzoek ingesteld. Dat zegt het US Central Command (Centcom), het Amerikaanse commandocentrum dat de operaties tegen IS leidt.

De bekendmaking in The Guardian volgt op de publicatie van de website airwars.org, op basis van een vertrouwelijk Centcom-document. Daarin staan details over 45 aanvallen waarbij burgers zouden zijn omgekomen.

Nederlandse F-16's

In dat document wordt ook een aanval van Nederlandse F-16's genoemd. Bij die aanval, op Tweede Kerstdag vorig jaar, zouden mogelijk twee burgers zijn omgekomen. Een Nederlandse F-16 "heeft mogelijk per ongeluk twee personen op motoren geraakt die tijdens de actie het aan te vallen gebied binnenreden", citeert de website uit het document.

Onderzoek naar dit incident heeft geen bewijzen opgeleverd dat er burgers zijn omgekomen, zei het Pentagon tegen airwars.org.

6500 operaties

In totaal zijn sinds augustus vorig jaar 6500 operaties uitgevoerd. Centcom heeft de dood van twee burgers toegegeven; die van twee kinderen bij een Amerikaanse aanval in Syrië in november vorig jaar. In juni noemde Centcom de operatie tegen IS "de meest precieze en gedisciplineerde in de geschiedenis van de luchtoorlogsvoering".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl