Roof met de vlag van de zuidelijke staten
NOS Nieuws

Eis tegen Charleston-schutter wordt doodstraf

Tegen de Amerikaanse man die in Charleston negen Afro-Amerikanen doodschoot, zal volgens Amerikaanse media de doodstraf worden geëist

Dylann Roof, een blanke 21-jarige man, staat terecht voor de dood van negen kerkgangers, drie mannen en zes vrouwen. Die zou hij in juni hebben doodgeschoten in een kerk in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina. De doden waren de voorganger van de kerk en deelnemers aan een bijbelstudiegroep.

Voordat Roof de negen vermoordde, had hij eerst een tijdlang meegedaan met de groep. Na ongeveer een uur opende hij onverwacht het vuur met de wapens die hij had meegebracht. Na zijn daad vluchtte Roof. Hij werd de volgende dag aangehouden in de staat North Carolina toen hij met zijn auto in een file stond.

Geen spijt

Op foto's die bekend werden, was Roof onder meer te zien met de zogenoemde Confederatievlag, die in Amerika omstreden is, en met een brandende Amerikaanse vlag. In zijn persoonlijke spullen werden racistische teksten gevonden, vooral gericht tegen zwarten. Politie en justitie beschouwen de moordpartij daarom als een 'hate crime'.

De aanklagers zeggen in de zaak bewijs te zullen tonen van Roofs psychische gesteldheid. Ze vinden onder meer zijn gebrek aan spijt opvallend. Hij zou de moorden hebben gepleegd met een pistool dat hij van zijn vader voor zijn verjaardag had gekregen.

De schietpartij was in de Emanuel African Methodist Episcopal kerk, een belangrijke, historische Afro-Amerikaanse kerk. Er komen vooral gelovigen van een Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Wapendiscussie

Door de wrede schietpartij laaide in de VS de discussie over het vrije wapenbezit weer op. Onder anderen president Obama legde een verband tussen dergelijke aanslagen en de vrije wapenverkoop in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl