Asielzoekers komen aan in een evenementenhal in Apeldoorn
NOS Nieuws

Coalitie zoekt compromis over opvang asielzoekers

VVD en PvdA zoeken een compromis voor het Europese vluchtelingenprobleem. Volgens bronnen wil de coalitie akkoord gaan met een verplichte herverdeling van asielzoekers. Maar cijfers over het aantal op te nemen migranten zijn er nog niet.

De coalitiepartijen erkennen dat Nederland haast moet maken met het vinden van een oplossing voor de toenemende stroom asielzoekers uit het Midden-Oosten.

Het is nog onduidelijk wanneer het compromis rond is. Volgens de bronnen staan er strenge voorwaarden tegenover de herverdeling. Zo moeten er afspraken met Afrikaanse landen gemaakt worden, om ervoor te zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers ook echt terugkeren. Daar is Europees geld voor nodig, stellen de regeringspartijen.

De asielzoekers krijgen volgens de plannen een reisbeperking opgelegd binnen Europa. Hoe dat in de praktijk werkt, is nog niet duidelijk. Ook wil de coalitie dat geregeld wordt dat asielzoekers niet ook nog in andere landen in aanmerking komen voor opvang.

In de regio

Daarnaast wil de coalitie dat de opvang, huisvesting en zorg in de regio (Jordanië, Libanon, Turkije etc.) aanzienlijk verbeterd worden, zodat de asielzoekers geen reden hebben om naar Europa te willen.

Ook zou er Europees budget moeten komen om de opvanglocaties in Zuid-Europese landen te verbeteren. Details van het plan moeten nog worden uitgewerkt.

Rutte

Premier Rutte toonde zich vandaag geschokt door de foto van de verdronken Syrische jongen op het strand. "Deze foto is verschrikkelijk. Dit raakt iedereen tot op het bot, tot in het hart", zei de premier.

Volgens Rutte is het probleem van de vluchtelingenstroom alleen op te lossen als de Europese landen de handen ineen slaan. "Deze foto laat - hoe verschrikkelijk ook- de noodzaak zien om het op deze manier aan te pakken."

Rutte geschokt door foto

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl