Pétur Pétursson in actie namens Feyenoord (1980)
NOS Voetbal

Pétursson: IJsland krijgt moeilijke avond

De naam Pétur Pétursson doet het hart van menig Feyenoord-supporter sneller kloppen. De IJslandse spits, die twee periodes (1978-1981 en 1984-1985) voor de Rotterdammers speelde, bezorgde Feyenoord in 1980 de KNVB-beker. In de gewonnen finale tegen Ajax (3-1) scoorde Pétursson tweemaal.

Diezelfde Pétursson kijkt vanavond met veel belangstelling naar de EK-kwalificatiewedstrijd van IJsland tegen het Nederlands elftal. De IJslanders zijn koploper in groep A en zijn een eind op weg naar de eerste eindronde in de historie van het land.

"Nederland móet vanavond winnen", weet Pétursson. "Voor IJsland is het genoeg om de thuiswedstrijden tegen Kazachstan en Letland te winnen. Normaal gesproken zullen ze dan wel naar Frankrijk gaan."

Hoewel de druk dus bij Oranje ligt, leeft de wedstrijd in heel IJsland, volgens Pétursson. "Het is een heel belangrijke wedstrijd voor iedereen. Van de 300.000 IJslanders zit één procent (3.000 toeschouwers) in de Amsterdam Arena, de rest zit thuis voor de televisie."

De kracht van IJsland zit in het collectief, vertelt de voormalig aanvaller. "De ploeg bestaat nu uit twintig spelers die in een goede competitie spelen, zoals Spanje, Engeland of Nederland. De meesten spelen ook een belangrijke rol bij hun club. En daarnaast maakt bondscoach Lars Lagerbäck er een heel goed team van."

Pétursson is optimistisch over de kansen voor zijn land om het EK te halen, maar hij verwacht vanavond geen stunt in de Arena. "Normaal gesproken is Nederland veel beter dan IJsland. Het zal dus erg moeilijk worden, zeker als Nederland snel scoort. Ik hoop dat IJsland 0-0 kan spelen, maar ik denk dat Oranje met 1-0 wint."

EK-kwalificatie 2016, stand groep A

IJsland6 - 15
Tsjechië6 - 13
Nederland6 - 10
Turkije6 - 8
Letland6 - 3
Kazachstan6 - 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl