Een van de 3 biljoen. Deze staat in de Grand Canyon
NOS Nieuws

Alle 3 biljoen bomen op aarde geteld

Er zijn 3 biljoen bomen op aarde. Dat blijk uit onderzoek gedaan door wetenschappers uit meer dan twintig landen waaronder ook Nederland. De studie is gepubliceerd in Nature.

Het totale aantal bomen is sinds het begin van de menselijke beschaving ongeveer gehalveerd. De grootste bosgebieden liggen in de tropen. Daar staat ongeveer 43 procent van alle bomen.

Tot nu toe was de gedachte dat er ongeveer 400 miljard bomen op aarde waren, maar het er blijken ruim zeven keer zo veel te zijn.

Klimaatverandering

Bij het tellen zijn satellietbeelden gebruikt, maar onderzoekers hebben ook meer dan 400.000 grondwaarnemingen over de hele wereld gedaan.

In Nederland is de Wageningen Universiteit bij het onderzoek betrokken. "Tot op heden hadden we een redelijk goed inzicht in de totale bosoppervlakte en de vermindering daarvan in diverse regio’s op aarde", zegt onderzoeker Geerten Hengeveld.

"Maar om echt te kunnen begrijpen welke rol zij spelen bij de wereldwijde klimaatverandering, houtvoorziening, biodiversiteit, bio-economie en de manier waarop ze veel mensen helpen in hun levensonderhoud te voorzien is de kennis die we nu hebben opgedaan onontbeerlijk.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl