NOS Nieuws

Ludieke actie varkensboeren bij Tweede Kamer

Ongeveer honderd varkenshouders vragen met een ludieke actie bij de Tweede Kamer aandacht voor hun financiële problemen. Ze krijgen minder voor hun vlees dan collega's in andere EU-landen en ze eisen dat dat verandert.

Voor de ingang van de Tweede Kamer delen ze broodjes beenham uit en vragen voorbijgangers 20 cent te geven als symbolische steun. Dat is volgens de varkensboeren het bedrag dat hun collega's elders in de EU meer ontvangen voor een kilo varkensvlees. Dat prijsverschil komt volgens de actievoerders onder meer door extra regels voor dierenwelzijn en meer belasting.

De varkenshouders eisen dat de verschillen verdwijnen zodat ze eerlijk kunnen concurreren. Varkensboeren en melkveehouders in België worden bijvoorbeeld het komende half jaar gecompenseerd voor de lage prijzen voor hun producten. Het gaat om een bedrag van 76 miljoen euro.

De actie wordt vandaag bij de Tweede Kamer gehouden omdat daar een debat wordt gehouden met staatssecretaris Dijksma van Landbouw over de positie van de varkenshouders.

Gedrag consumenten

De actievoerders eisen dat Dijksma zich inspant om alle exportbarrières uit de wereld te helpen. Daarbij wordt vooral gedacht aan Rusland dat vanwege Oekraïne strafmaatregelen nam tegen de EU. De grens werd onder meer gesloten voor Nederlands varkensvlees.

De varkensboeren vinden verder dat de concurrentiestrijd tussen supermarkten funest is. Consumenten zijn bereid om 20 cent meer voor vlees te betalen, maar door de lage prijzen blijven ze het goedkope vlees kopen, zeggen de boeren.

Ze eisen snel maatregelen omdat veel varkensboeren nog nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl