Lieven Vandersypen (links) van de TU Delft en Mike Mayberry (tweede van rechts) van Intel
NOS Nieuws

Intel, TU Delft en TNO werken samen aan supercomputer

De komende tien jaar gaan Intel, de TU Delft en TNO nauw samenwerken om een kwantumcomputer te ontwikkelen. Over zo'n supercomputer wordt al sinds de jaren 80 gepraat, maar hij bestaat nog steeds niet. Een kwantumcomputer kan zeer complexe rekenproblemen oplossen en kan mogelijk worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en nieuwe materialen.

Intel investeert bijna 45 miljoen euro in QuTech, het onderzoeksinstituut van de TU Delft en TNO dat onderzoek doet naar kwantumtechnologie. De Amerikaanse chipfabrikant, de grootste ter wereld, kiest voor Delft vanwege de grote expertise op het gebied van kwantumfysica. "Delft is onze voornaamste investering", zegt Mike Mayberry van Intel. "Dit is een startpunt. Zodra we meer leren en de ontwikkeling sneller gaat, investeren we ook meer." Het ministerie van Economische Zaken draagt ook 11 miljoen euro bij aan het project.

TU Delft is blij met de investering. QuTech ontwikkelde zelf al chips met kwantumtechnologie, maar loopt nu tegen grenzen aan. "De volgende stappen kunnen niet meer worden genomen door een paar promovendi in een lab. We hebben aansluiting nodig van grote industriële partijen, om schakelingen te kunnen bouwen van duizenden of miljoenen zogenoemde kwantumbits", zegt onderzoeker Lieven Vandersypen.

Intel, TU Delft en TNO werken samen aan supercomputer

Nog grotere investeringen

De ontwikkeling van de kwantumcomputer is er een van de lange adem. "Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende kwantumcomputer is, maar onze investeringen zijn een belangrijke mijlpaal in het streven om dit doel te bereiken" zegt Mayberry. Het budget van het onderzoek is door de bijdrage van Intel ruim verdubbeld.

"Het geeft een flinke impuls", bevestigt Vandersypen. Maar hij ziet ook in dat de tientallen miljoenen van Intel voor de toekomst niet genoeg zijn. "Op langere termijn zijn grotere investeringen nodig om de volgende technologische doorbraak te realiseren."

Intel is niet het enige technologiebedrijf dat een kwantumcomputer ontwikkelt. Ook Microsoft en Google werken daaraan.

Op deze plaat worden kwantumchips gemonteerd en getest op de TU Delft

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl