Een politieman met een smartglass
NOS Nieuws

Slimme bril moet agenten gaan helpen bij arrestaties

In Oost-Nederland is de politie een proef begonnen met een zogenoemde smartglass. De slimme bril moet agenten gaan helpen met het opsporen van hooligans en andere relschoppers bij grote evenementen. "Dan kan de agent zijn telefoon in zijn zak houden", zegt projectleider Joeri Vig van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De smartglass is een soort kleine monitor die agenten dragen ter hoogte van hun ogen. "Door de slimme bril hebben zij beter contact met de meldkamer. Die kan hun sneller informatie sturen en de agenten kunnen daar dan makkelijker op reageren."

Via de slimme bril kunnen ze ook echt communiceren.

Joeri Vig van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

"Als de politie bijvoorbeeld ergens een auto langs de weg zet, kunnen zij heel snel checken wie de bestuurder is", zegt Vig. "Ze hoeven niet langer alle gegevens op te schrijven in een schriftje."

Bodycam

De smartglass moet dienen als aanvulling op de bodycam, een kleine camera die agenten nu vaak op hun schouder dragen. "Met een bodycam kan de meldkamer alleen maar meekijken met de agent", zegt Vig. "Via de slimme bril kunnen ze ook echt communiceren."

Volgens Vig heeft deze smartglass een grotere kans van slagen dan de Google Glass, die nooit aansloeg bij het grote publiek. "Wij denken dat dit apparaatje de technologie beter aankan. Google heeft de smartglass eigenlijk iets te vroeg gebracht, waardoor de bril nog niet goed kon presteren."

Wanneer de politie de slimme bril in gebruik zal nemen is nog niet duidelijk. "Dat kan nog wel even duren", zegt Vig. "Maar we zijn tevreden over de eerste testen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl