Tom Dumoulin (r) ging ook in de elfde etappe met de besten mee
NOS Wielrennen

'Natuurlijk is Dumoulin een ronderenner'

De elfde etappe van de Vuelta was voor Tom Dumoulin voorlopig de laatste waarin hij de rode leiderstrui mocht dragen.

Omdat hij woensdag in de zware bergetappe naar Cortals d'Encamp op ruim anderhalve minuut achterstand van zijn naaste belager Fabio Aru binnenkwam, staat Dumoulin nu derde in het algemeen klassement op dertig seconden van Aru, die de nieuwe leider is. De nummer twee, Joaquim Rodriguez, staat drie seconden voor op de Nederlander.

Wielercommentator Sebastiaan Timmerman blikt terug op de prestaties van Dumoulin en ziet hem nog hoge ogen gooien deze Vuelta.

"Hij heeft het hartstikke goed gedaan. De komende dagen zal hij nodig hebben om te herstellen. Het blijft natuurlijk de vraag hoe zijn lichaam reageert op deze inspanning. Maar als hij in de tijdrit van volgende week woensdag in vorm is, kan hij zomaar anderhalve minuut terugpakken. Het podium is zeker haalbaar."

Niet bang zijn

Alleen Aru springt er volgens Timmerman uit. "Een heel taaie klant en voor mij de grote favoriet voor de eindzege. Hij is de enige van de klassementsrenners die de kracht heeft om een succesvolle aanval te plaatsen. Dumoulin hoeft niet bang te zijn voor de mannen die daarachter staan. Die kan hij gewoon aan."

"De rest van de renners is namelijk zeer wisselvallig. Kijk maar naar Alejandro Valverde, die woensdag tijdens de afdaling voor de aanval koos in plaats van bergop. Daarna werd hij voorbijgereden door Dumoulin."

Op de vraag of Dumoulin zich met zijn prestaties nu schaart in de categorie van ronderenners, is de commentator duidelijk. "Daar kan je nu niet meer omheen. Zelf blijft hij misschien wel voorzichtig omdat hij anders direct tot de 'nieuwe Joop Zoetemelk' wordt gebombardeerd, maar natuurlijk is hij een ronderenner."

Live vanaf 16.00 uur

De twaalfde etappe is vanaf 16.00 uur in zijn geheel te zien via onze livestream.

Profiel twaalfde etappe (donderdag 3 september)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl