Werkgevers kunnen sinds 2006 kiezen voor het eigen risicodragerschap. Dan dragen ze zelf de kosten als werknemers langdurig arbeidsongeschikt raken.
NOS Nieuws

Re-integratie niet sneller buiten UWV om

Bedrijven die zelf de kosten van arbeidsongeschikte werknemers dragen, en niet meedoen met de verzekering van het UWV, presteren gemiddeld niet beter op het vlak van preventie en re-integratie. Dat concludeert het Centraal Planbureau op basis van eerdere studies.

Bedrijven kregen die mogelijkheid omdat verwacht werd dat het een extra prikkel zou geven om mensen aan het werk te houden. Volgens het CPB kan de mogelijkheid voor bedrijven om zich buiten het UWV om te verzekeren net zo goed worden afgeschaft, als daar geen verandering in komt.

De eerst twee jaar betalen alle bedrijven mee als een werknemer ziek wordt. Voor de daaropvolgende tien jaar kiest een bedrijf tussen een collectieve verzekering bij het UWV of een eigen risico, dat meestal door een private verzekering wordt afgedekt.

Analyse

Investeringen in preventie en re-integratie zijn vooral lonend als één partij het hele risico draagt. Maar de verzekeringsmarkt heeft geen verzekeringen ontwikkeld die de volledige 12 jaar afdekken waarin een bedrijf te maken kan krijgen met de ziektekosten van een werknemer. Dit is mogelijk een reden dat bedrijven die zich buiten het UWV om verzekeren het niet beter doen.

Het beleid van de afgelopen jaren is volgens de onderzoekers effectief geweest om het ziekteverzuim en de instroom in arbeidsongeschiktheidsuitkeringen terug te dringen. Maar dit heeft volgens de onderzoekers te maken met de grotere financiële en re-integratieverplichting die bij alle werkgevers is neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl