NOS Nieuws

Arrestatiebevel tegen president Guatemala

Tegen de president van Guatemala is een arrestatiebevel uitgevaardigd. President Otto Pérez Molina wordt ervan verdacht dat hij de spil is in een groot corruptieschandaal.

Pérez Molina wordt onder meer verdacht van fraude en omkoping. Het schandaal - bekend als La Linea - draait om smeergeld dat importeurs aan de douane hebben betaald om geen invoerrechten te hoeven betalen. De staat is daardoor miljoenen misgelopen.

De president zal niet daadwerkelijk van zijn bed worden gelicht, omdat hij meewerkt aan het onderzoek. Zijn advocaat heeft laten weten dat hij zich snel bij de rechtbank zal melden. Pérez ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak en heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet zal aftreden. Dinsdag had het parlement zijn onschendbaarheid al opgeheven.

Bewijs

Aanklagers zeggen dat er bewijs is voor zijn betrokkenheid in de zaak, onder meer het gebruik van een telefoonlijn van de president.

De rechter die de zaak coördineert, kan besluiten dat Pérez Molina de rechtszaak in de cel moet afwachten. Daarmee kan hij een eind maken aan zijn presidentschap.

Vice-president Roxana Baldetti is vanwege La Linea (de lijn) in mei afgetreden en zit vast. Ook andere bestuurders zijn toen afgetreden of ontslagen bij een herschikking van het kabinet.

Verkiezingen

De zaak heeft tot veel protest geleid in het land. De bevolking eist dat de president wordt vervolgd en dat de verkiezingen van aankomende zondag worden uitgesteld.

Pérez Molina is niet herkiesbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl