Taiwanees containerschip bij de Euromax Terminal in Rotterdam
NOS Nieuws

China dominant in vervoer naar Rotterdamse haven

Van alle goederen die in containers worden gelost in de haven van Rotterdam, is bijna een kwart afkomstig uit China. Het aantal containers vanuit China steeg vorig jaar met 9 procent. En ondanks de groeivertraging in de Chinese economie, wordt ook dit jaar een verdere toename verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Rotterdam werd het afgelopen jaar 54 miljoen ton aan goederen in containers aangevoerd. Bijna een kwart is vanuit Chinese zeehavens naar Rotterdam verscheept. In gewicht gaat het om een toename met 10 procent in vergelijking met 2013.

De goederen uit China bestaan voor bijna een kwart uit machines en apparaten. Ook chemische producten en textiel worden veel met containers vanuit China geïmporteerd. Ongeveer 7 procent zijn voedingsmiddelen als vis, groente en fruit.

4 miljoen containers

Na China zijn Singapore en de Verenigde Staten de belangrijkste landen voor de aanvoer van goederen in containers. Deze landen zijn samen goed voor 6 miljoen ton.

In totaal werden vorig jaar 4 miljoen containers op de Rotterdamse kades gezet. Van alle goederen die in Rotterdam worden gelost zit zo'n 30 procent in containers. De overige 70 procent bestaat uit bijvoorbeeld steenkool en ijzererts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl