NOS Voetbal

'Een Van Persie in topvorm hoort in de basis van Oranje'

  • ANP
    Robin van Persie (l) en bondscoach Danny Blind
  • Pro Shots
    Youri Mulder

Winnen, en niets minder dan dat. De opdracht is helder bij het debuut van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal. De drie punten in de wedstrijd tegen IJsland moeten in Amsterdam blijven. En dat gaat gebeuren, denkt NOS-analist Youri Mulder. Aan de hand van drie stellingen blikt hij vooruit.

Stelling 1: De interlandcarrière van Robin van Persie nadert zijn einde, nu hij geen aanvoerder meer is en tegen IJsland genoegen lijkt te moeten nemen met een plaats op de bank.

Mulder: "Ben je gek? Helemaal niet! Een Van Persie in topvorm hoort in de basis van Oranje. Als hij gaat scoren bij Fenerbahçe, moet Blind hem netjes opstellen. Natuurlijk is het vervelend voor hem, er is iets van hem afgepakt. Maar misschien was het wel nodig en wordt iedereen hierdoor scherper."

"Ik denk niet dat Van Persie zo trots is, dat zijn band heilig voor 'm was. Ik geloof dat de laatste jaren zo'n beetje elke speler aanvoerder is geweest. Nu is Arjen Robben dat, maar hij was al een van de informele leiders. Het enige wat daar nu bijkomt is de toss bij de aftrap."

Van Persie: accepteer rol als vice-aanvoerder

Stelling 2: Bondscoach Danny Blind kiest met Daley Blind en Gregory van der Wiel voor de juiste vleugelverdedigers tegen IJsland.

Mulder: "Ja. De backs zijn in deze wedstrijd erg belangrijk. Aan de zijkanten moeten zij zorgen voor ruimte, met gogme, rust en geduld. Jongere backs hebben meer de drang om naar voren te lopen, maar je moet juist niet te hoog staan."

"De backs moeten uitstappen om de tegenstanders uit te lokken. Je moet die IJslanders lekker laten lopen. Daarnaast kan Blind ook een indraaiende voorzet van verder weg geven, en die zo op het hoofd van Huntelaar leggen."

Van der Wiel: ik kan wel een balletje trappen

Stelling 3: Oranje haalt uit de kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (thuis) en Turkije (uit) zes punten.

Mulder: "Uh...Ja. Nee. Vier punten. Turkije uit is een zware, kloterige wedstrijd. Oranje gaat morgen winnen en uit tegen de Turken spelen ze gelijk. Dan de laatste twee wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië winnen en dan ben je volgens mij zeker van plaatsing voor het EK 2016 in Frankrijk. Dan heeft Blind het toch mooi geflikt."

Blind houdt opstelling nog geheim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl