Scholengemeenschappen verdwijnen door krimp
Brede scholengemeenschappen zullen in verschillende provincies verdwijnen, te beginnen in Limburg. In Maastricht gebeurt dat vanaf vandaag: alle middelbare scholieren in de Limburgse hoofdstad worden de komende jaren op schooltype bij elkaar gezet. Er komt dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo.
LVO, het bestuur van de meeste Limburgse middelbare scholen, heeft die beslissing genomen vanwege de sterke daling van het aantal leerlingen. Voor de komende tien jaar wordt in Maastricht een krimp voorspeld van 25 procent. In Weert was het schoolbestuur om dezelfde reden al eerder begonnen met de vorming van aparte vmbo-, havo- en vwo-scholen, waardoor er meer leerlingen van hetzelfde niveau in hetzelfde schoolgebouw komen te zitten.
Tweetalig onderwijs
Scholen die kleiner worden krijgen steeds minder geld van het ministerie van Onderwijs, omdat ze per leerling gefinancierd worden. Door leerlingen per onderwijssoort bij elkaar te zetten, ontstaan volgens LVO in Maastricht weer stevige scholen die juist kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs.
Zo is locatiedirecteur Twan Wijnants trots op de gemoderniseerde havo die vandaag voor het eerst voor zijn leerlingen de deuren opent. Alle havo-leerlingen van de stad worden op termijn op dit ‘vhbo’ bij elkaar gebracht. Samen met een aantal leerlingen van de theoretische leerweg van het vmbo (de vroegere mavo) en vwo’ers die nu al weten dat zij na school naar een bepaald hbo willen. In Maastricht-West is, zegt Wijnants, nu een opleiding die leerlingen optimaal voorbereidt op het hbo.
Gouda
Limburg is bepaald niet de enige regio die worstelt met krimpproblemen in het voortgezet onderwijs. Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs telt Nederland over twaalf jaar 115.000 minder middelbare scholieren dan nu.
Bekende 'krimpregio's' als Zeeland, Limburg, Oost-Groningen en de Achterhoek hebben daar het sterkst mee te maken. Maar ook delen van de Randstad lopen er tegenaan. Gouda moet rekenen op een krimp van 16 procent de komende twaalf jaar. Groot-Amsterdam, Den Haag en Westland/Delft zijn de enige regio’s waar de leerlingenaantallen naar verwachting blijven stijgen.
Op Walcheren zijn schoolbesturen eveneens in beweging gekomen: vanaf volgend jaar voegen de middelbare scholen daar hun vmbo-opleidingen samen. Maar volgens staatssecretaris Dekker zijn veel andere gemeenten en besturen zich nog onvoldoende bewust van de ernst van de situatie. De komende anderhalf jaar wil hij gebruiken om bestuurders wakker te schudden.
Verzet
In Maastricht bestond tegen de plannen veel verzet; bezorgde ouders en docenten protesteerden onder meer tegen het verlies aan keuzevrijheid dat door de maatregelen ontstaat. De gemeenteraad had het liefst gezien dat scholieren van alle schooltypes op zowel de west- als de oostoever van de Maas terecht zouden kunnen. In reactie op de kritiek heeft het schoolbestuur de plannen op verschillende punten aangepast.