Er deden 12.000 militairen mee

Militaire parade in China was grootste ooit

Voorafgegaan door zeventig saluutschoten is in Peking een grote militaire parade gehouden om de capitulatie van Japan te vieren. De Japanse overgave, zeventig jaar geleden, betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Het was de grootste militaire parade in de Volksrepubliek ooit en de eerste in jaren. Peking wilde er ook mee laten zien dat het een wereldmacht is. Van de wapens in de parade was 86 procent niet eerder getoond, zegt correspondent Marieke de Vries. "Alles is in China zelf gemaakt."

In de parade op het Plein van de Hemelse Vrede kwamen onder meer drones voorbij, luchtverdedigingwapens, raketten voor het vernietigen van schepen en scudraketten die met kernkoppen kunnen worden uitgerust.

Eerste beelden van de parade

President Xi Jinping benadrukte aan het begin van de parade dat China een vreedzame natie is en dat oorlogen nog steeds een bedreiging zijn. De Chinese krijgsmacht heeft volgens Xi Jinping louter defensieve taken.

Hij kondigde aan dat de krijgsmacht wordt verkleind met 300.000 militairen. Dat zal volgens onze correspondent waarschijnlijk niet betekenen dat het bewind op defensie bezuinigt. "China zet in op meer technologie in zijn wapensystemen en zal daar meer geld voor uitgeven. Met effectievere wapens heb je minder mensen nodig. Met 2,4 miljoen militairen heeft het land nog steeds het grootste leger ter wereld."

De nadruk komt minder te liggen op de landmacht wat ten goede komt aan marine en de luchtmacht. Aan de parade deden 12.000 militairen, 200 vliegtuigen en zo'n 500 pantservoertuigen mee.

Gasten

Onder de buitenlandse eregasten waren de Russische president Poetin en de Zuid-Koreaanse president Park. De meeste westerse leiders lieten verstek gaan en ook Japan was afwezig.

Nederland had geen bewindslieden gestuurd. Wel was minister van Staat Herman Tjeenk Willink naar Peking afgereisd.

Voor de parade golden strenge veiligheidsmaatregelen. "De stad was afgegrendeld", zegt De Vries. "Alle toegangswegen werden gecontroleerd, het openbaar vervoer en het vliegverkeer boven de stad lagen stil. Ook de fabrieken lagen stil om luchtverontreiniging tegen te gaan."

'Strakblauwe lucht boven Peking'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl