Ontheemde Syrische kinderen
NOS Nieuws

Oorlogen Arabische wereld beroven miljoenen kinderen van onderwijs

Zo'n veertig procent van de kinderen in conflictgebieden in de Arabische wereld gaat niet naar school. Dat meldt de VN-organisatie Unicef, die waarschuwt dat een verloren generatie zal leiden tot meer conflicten en vluchtelingenstromen.

Naar schatting 13,7 miljoen kinderen in Syrië, Irak, Jemen, Libië en Sudan gaan niet naar school. Dat is op een totaalaantal van 34 miljoen kinderen. Als er niet op korte termijn een oplossing wordt gevonden voor de conflicten in deze landen kan het percentage de komende maanden oplopen tot 50, zegt Peter Salama van Unicef.

Unicef heeft naar eigen zeggen 300 miljoen euro extra nodig voor dit jaar om het cijfer naar beneden te krijgen. De organisatie heeft tot op heden 140 miljoen dollar ontvangen om Syrische kinderen die hun huis hebben moeten verlaten onderwijs te bieden. Dat bedrag is maar 40 procent van het geld dat is toegezegd door landen.

In Syrië, Irak, Jemen en Libië zijn bijna 9000 scholen verwoest of niet meer in gebruik als school. In Syrië en Jemen gaat het om een op de vier scholen. 50.000 leraren in Syrië zijn niet meer in functie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl