Protesten in Baltimore begin mei na de dood van Freddie Gray

Rechtszaak tegen agenten Baltimore gaat door

Een rechter in de Verenigde Staten, in Baltimore, heeft bepaald dat de aanklacht tegen zes politieagenten in de zaak-Freddie Gray niet vervalt, zoals de verdediging had geëist. Gray, een zwarte man van 25 jaar, stierf in april in een politiebus aan de gevolgen van verwondingen die hij bij zijn arrestatie had opgelopen.

Op de dood van Gray volgden protesten en ook rellen, waarbij brand werd gesticht en geplunderd. De burgemeester stelde een avondklok in. Ook barstte in het hele land de discussie weer los over de manier waarop de politie in de Verenigde Staten minderheden behandelt.

Buiten de rechtszaal werd geprotesteerd tegen wat de demonstranten noemden de ‘militarisering’ van de politie. Een betoger werd opgepakt.

Protesten bij rechtszaal Baltimore

Wrakingsverzoek verworpen

De rechter verwierp ook het verzoek van de verdediging om de aanklager, Marilyn Mosby, te wraken. De verdediging vond dat de aanklager een eerlijk proces in de weg zou staan, omdat ze de aanklacht bekend had gemaakt in een persconferentie, terwijl de hele stad in beroering was door de zaak. De rechter oordeelde echter, dat dat niet een kwestie was die in zijn rechtszaal moest worden opgelost.

De zes politieagenten worden ieder afzonderlijk berecht.

Op 10 september is er nog een hoorzitting over de vraag of de zaak wel in Baltimore moet worden worden behandeld vanwege de publiciteit eromheen. Die zou het onmogelijk maken om een onbevooroordeelde jury samen te stellen. De rechtszaak zelf begint op 13 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl