Doelman Thór Halldorsson, hier duellerend met Robin van Persie, won vorig jaar met IJsland met 2-0 van Oranje.
NOS Voetbal

IJsland steunt op teamgeest en mentaliteit

'Voetbaldwergen bestaan niet meer.' Die veelgebruikte voetbalwijsheid lijkt zeker van toepassing op IJsland. De komende tegenstander van Oranje en koploper in de poule was nooit dichter bij kwalificatie voor een EK. Niet voor niets reizen ruim 3.000 IJslandse voetbalfans, bijna één procent van de totale bevolking, mee naar Nederland, hopend op een nieuwe stunt tegen het grote Oranje.

“Het zegt iets over het enthousiasme in het land”, zegt voormalig Heerenveen-spits Alfred Finnbogason over de massale uittocht van supporters. NEC-doelman Hannes Halldórsson vult aan: “Het is onze grote droom om ons te kwalificeren en we gaan er alles aan doen om ons doel te bereiken en de bevolking van IJsland blij te maken.”

Teamgeest

Het succes van de ploeg in de EK-kwalificatiereeks is volgens Halldórsson geen toevalstreffer. “We hebben Tsjechië verslagen, Turkije, Nederland. Dat is geen geluk. We zijn constant in onze prestaties. Dus alles is mogelijk.”

De kracht van IJsland is volgens Finnbogason vooral de teamgeest. “Natuurlijk heb je altijd betere spelers en spelers die uitkomen voor mindere clubs. Maar als je ziet hoe we de wedstrijden hebben gespeeld, dan is ’t het werk van het hele team.”

Ook Halldórsson roemt de mentaliteit van de IJslandse spelers. Die is volgens hem diep verankerd. “Om iets te bereiken als professional, om weg te komen van het eiland, moet je extra hard werken. Trainers werken graag met spelers uit IJsland. Ze doen wat er van ze gevraagd wordt, zonder klagen.”

Gouden generatie

Daarnaast beschikt IJsland nu over een gouden generatie spelers. “Er is meer talent dan we in het verleden hadden, we hebben een heel goed team.” Halldórsson schrijft dat mede toe aan de komst van betere trainingsfaciliteiten in het land. Die maken het ook in IJsland mogelijk het hele jaar goed te trainen.

De prestaties in de kwalificatiereeks maken dat IJsland, met de wedstrijd tegen Oranje voor de boeg, barst van het zelfvertrouwen. “We zijn hier niet om het Nederland makkelijk te maken, we zijn hier om te winnen", onderstreept Finnbogason. "Alle druk ligt bij Nederland. Zij moeten, en wij willen.”

Overigens is het nog twijfelachtig of Finnbogason in actie kan komen. De aanvaller van Real Sociedad, die komend seizoen op huurbasis voor het Griekse Olympiakos Piraeus speelt, kampt met een lichte blessure. “Maar ik ben optimistisch dat ik mee kan doen.”

Gunnarsson: we verdienen deze aandacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl