Huis te koop in 't Zandt bij Loppersum
NOS Nieuws

Eigen Huis: NAM moet snel met regeling komen

Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij met de uitspraak van de rechter, dat huiseigenaren in Groningen gecompenseerd moeten worden voor de waardevermindering van hun huis, ook als ze het nog niet verkocht hebben.

"Dit is goed nieuws", zegt Hans André de la Porte van VEH. "Maar het is een principe-uitspraak. De praktische toepassing wordt nog een hele opgave. En daar geeft de rechter nog geen antwoord op."

Onafhankelijke deskundigen

"Er moet een regeling komen waarmee je op objectieve wijze kunt vaststellen wat de waardedaling is van een woning, van een rijtjeshuis tot een boerderij. Onafhankelijke deskundigen moeten zich hier nu over gaan buigen, hoe je dat gaat vaststellen."

De regeling moet eenduidig en helder worden, vindt de VEH. Dus huizen alleen maar laten taxeren is niet genoeg. "Als je twee taxateurs twee dezelfde huizen laat taxeren, rollen daar twee verschillende bedragen uit. Zulke discussies wil je niet hebben."

Eenmalig

De compensatie betreft de waardedaling van een woning, doordat er nu minder interesse is van kopers in het aardbevingsgebied. "Je kan maar een keer zo'n compensatie krijgen", zegt André de la Porte. "En het staat volledig los van compensatie voor fysieke schade aan je huis door aardbevingen."

De VEH vindt dat de NAM moet meewerken aan de snelle realisatie van een compensatieregeling. "Wat je niet wil is dat mensen allemaal apart naar de rechter moeten voor compensatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl