Jonge ondernemers aan het werk in Utrecht
NOS Nieuws

Privé-geld stroomt richting start-ups

Private investeerders steken steeds meer geld in risicovolle startende ondernemingen. Wereldwijd haalden start-ups in de eerste helft van dit jaar 53 miljard euro op. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Door de lage rente zoeken investeerders andere manieren om geld te verdienen.

Een flink deel van die groei komt omdat investeerders Europa ontdekt hebben als broedplaats voor jonge technologiebedrijven. In de Verenigde Staten kennen durfinvesteerders al langer de weg naar start-ups.

Kroes

Volgens Neelie Kroes, ambassadeur van de start-ups in Nederland, zit er nog meer geld in het vat. Maar Nederland moet dan wel een aantal wetten aanpassen. Kroes heeft alle fractieleiders in de Tweede Kamer een brief gestuurd met voorstellen om lenen aan bedrijven fiscaal aantrekkelijker te maken.

Steeds meer geld voor start-ups

Ook wil ze dat er bij de herziening van het belastingstelsel ruimte komt voor deze nieuwe groep ondernemers. "We moeten een voorbeeld nemen aan Frankrijk, het VK en de VS die diverse aanpassingen hebben gemaakt om het belastingsysteem start-up-vriendelijker te maken."

Onverwachte hoek

Opvallend is dat ook bedrijven steeds vaker geld opzij zetten om te investeren in jonge technologiebedrijven. Niet alleen Google en IBM doen dat, maar ook Nederlandse bedrijven. Randstad bijvoorbeeld heeft onlangs een innovatiefonds van 50 miljoen euro opgericht en Eneco heeft een soortgelijk fonds van 100 miljoen euro.

Vandaag openen ABN Amro en KPN een nieuw centrum voor start-ups in Amsterdam waar ze gratis advies geven aan alle ondernemers met een goed idee, in de hoop dat minstens één van die bedrijfjes uitgroeit tot een nieuwe Uber.

Bedrag dat private investeerders hebben geïnvesteerd in Europese start-ups (bron: KPMG)

Eerste zes maandenBedrag
20122,14 miljard euro 
20132,4 miljard euro
20144,4 miljard euro
20156,6 miljard euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl