Voor- en tegenstanders van het akkoord bij de Amerikaanse Senaat
NOS Nieuws

Obama heeft voldoende steun voor atoomakkoord Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de Senaat voldoende steun om het atoomakkoord met Iran erdoor te krijgen. Een Democratische senator uit Maryland is de 34e senator die haar steun heeft toegezegd.

De tegenstanders van het akkoord hebben nu niet genoeg zetels om het akkoord te kunnen tegenhouden. Daarvoor is zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden een tweederde meerderheid nodig. Beide kamers van het Congres zullen zich vermoedelijk volgende maand over het akkoord uitspreken.

De Republikeinen, die in beide kamers in de meerderheid zijn, stemmen dan vrijwel unaniem voor een resolutie die het akkoord afwijst. Zij betwijfelen of de controle op naleving van de afspraken met Iran voldoende is om te voorkomen dat het land een atoombom maakt, op korte termijn of over vijftien jaar, als het akkoord afloopt.

Ook Amerika's bondgenoten in het Midden-Oosten wijzen het akkoord af. Zij en alle leden van het Congres kregen vandaag een brief van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, waarin hij het standpunt van de regering-Obama nog eens uiteenzet; het uitblijven van een akkoord zou in de regio tot een nucleaire wapenwedloop leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl