NOS Wielrennen

Sterke Dumoulin verliest trui nipt aan Aru, Landa wint

Landa wint koninginnenrit Vuelta, Dumoulin verliest rode trui

Tom Dumoulin is in de koninginnenrit van de Vuelta z'n rode leiderstrui aan Fabio Aru kwijtgeraakt. Onze landgenoot steeg in de door Mikel Landa gewonnen etappe echter weer boven zichzelf uit en doet nog volop mee om de prijzen.

Met zes fikse cols werd de elfde rit in Andorra over 138 kilometer een van de zwaarste in de historie van de Vuelta genoemd. De klassementsmannen hielden de benen lang stil, totdat Froome op de vierde berg door het ijs zakte.

De Britse Tourwinnaar was vroeg in de koers ten val gekomen. Het lukte hem nog wel terug te komen bij de toppers, maar dat had hem veel energie gekost. Froome verloor uiteindelijk zeven minuten.

Dumoulin laat zich verrassen

Dumoulin had zich vier cols lang keurig gehandhaafd in de groep met de klassementsrenners, maar uitgerekend in de afdaling liet hij zich verrassen. Rodriguez en Valverde sprongen weg en kregen hulp van ploegmaten die zich uit de vroege vluchtgroep hadden weg laten zakken.

De Spaanse coup leek eventjes te slagen, maar stuk voor stuk lukte het de concurrenten om terug te komen. Zo ook Dumoulin, die veel steun had aan het sleurwerk van Pozzovivo. Op de slotklim koos Aru de aanval en alleen Rodriguez en Moreno konden hem volgen. Dumoulin moest passen, maar hij raakte niet in paniek en bleef keurig zijn eigen tempo rijden.

De knie van Chris Froome na zijn val. De Tourwinnaar is de grote verliezer van de dag.
Dumoulin (r) komt achter Esteban Chaves over de finish

Landa wint

Na nog een versnelling had Aru ook de twee Spanjaarden gelost en had hij de rode leiderstrui voor het grijpen. De 25-jarige Italiaan haalde een voor een de vroege vluchters bij, maar de ritzege zat er niet in.

Die was voor zijn ploeggenoot Landa, die als laatste van de vroege vluchtgroep van zo'n 19 renners op knappe wijze was overgebleven en z'n kopman in de finale nauwelijks dichterbij had laten komen.

Aru eindigde als tweede en pakte 35 seconden op Rodriguez. Dumoulin was in de laatste kilometer nog mannen als Valverde en Quintana voorbijgereden en verloor maar 1.37 op Aru.Te veel om de rode trui te houden, maar men is nog niet van hem af.

Algemeen klassement

In het algemeen klassement staat Dumoulin nu derde, achter Aru en Rodriguez. De achterstand van de Nederlander op de leider is 30 seconden. De renner van Giant-Alpecin blijft wel de leider in het combinatieklassement, waardoor hij in de etappe van morgen start met de witte trui aan.

Het algemeen klassement na de elfde etappe in de Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl