NOS Nieuws

Door politieactie nu al geen woningontruimingen meer

Er vinden nu al geen of nauwelijks woningontruimingen plaats omdat deurwaarders niet meer per definitie bescherming krijgen van de politie. Dat zegt Wilbert van der Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Normaal gesproken zijn er zo'n vijftig ontruimingen per dag.

De vier politiebonden hebben agenten opgeroepen te stoppen met de bescherming van deurwaarders, als onderdeel van de actie voor een betere cao. Van der Donk had samen met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een kort geding voor de rechtbank in Den Haag aangespannen om de acties te laten verbieden.

Gedupeerd

Met het niet meer beschermen van deurwaarders "wordt een grens overschreden", zei de landsadvocaat vanmiddag in de rechtszaal. Volgens hem is de schade groot. De bonden zeiden dat een deurwaarder gewoon zijn werk kan doen en noodhulp krijgt als dat nodig is.

Volgens Van der Donk worden deurwaarders ernstig gedupeerd door de actie. Deurwaarders hebben vaak al veel voorbereidingen getroffen zoals het inhuren van verhuisbedrijven, opslagruimte en slotenmakers.

Muurvast

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten de deurwaarders niet meer zullen ondersteunen als ze op huisbezoek zijn. Afgelopen maandag zijn deze acties van start gegaan.

Dit is de derde keer dat Van der Steur naar de rechter stapt om een politieactie te voorkomen. Morgen om 12.00 uur doet de rechter uitspraak.

De politie voert al maanden actie voor een betere cao. De onderhandelingen zitten muurvast. De bonden hopen dat met name minister van Financiën Dijsselbloem door de knieën gaat en meer geld beschikbaar stelt voor de politie-cao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl