Inwoners van Mogadishu, na een bomaanslag op 22 augustus
NOS Nieuws

Extremisten bedreigen Somalische hotelgasten

De islamitische terroristische beweging al-Shabaab bedreigt Somaliërs die in de hoofdstad Mogadishu hotels, stranden en uitgaansgelegenheden bezoeken. In een verklaring staat dat mannen en vrouwen "die zich te buiten gaan aan immorele gewoonten" hun leven niet meer zeker zijn.

Terroristenleider Ali Jabal waaschuwt moslims in Somalië dergelijke plaatsen te mijden. "Wie wel meedoet aan die immorele cultuur wordt beschouwd als een onderdeel van de vijand van Somalië", verklaarde hij.

Somalië verkeert al sinds 1991 in chaos, na de val van dictator Siad Barre. Een verbetering van de veiligheidssituatie heeft geleid tot de terugkeer van Somaliërs, die er gewoontes op nahouden die de extremisten verafschuwen.

Legerbasis

De waarschuwing komt een dag na de aanval van al-Shabaab op een basis van de Afrikaanse troepenmacht in Somalië, op 75 kilometer van Mogadishu. Al-Shabaab zegt dat 50 militairen zijn gedood.

De leiding van de troepenmacht AMISOM noemt de aanval gruwelijk, maar zwijgt over het aantal slachtoffers.

Gisteren vroeg in de avond meldde de legerleiding dat de basis was heroverd. 's Ochtends hadden zo'n 100 strijders de basis overlopen.

De Afrikaanse Unie heeft 20.000 militairen in Somalië gestationeerd. In juni kwamen 60 militairen om het leven bij een aanval van al-Shabaab op een andere basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl