Mark Tuitert verruilde de ijsbaan na zijn schaatscarrière voor een kantoor
NOS Schaatsen

Tuitert wordt commercieel directeur bij iSkate

Mark Tuitert keert terug in de schaatswereld. Niet op het ijs ("Wees maar niet bang"), maar als commercieel directeur van iSkate, de overkoepelende organisatie waar onder andere de sprintersploeg Beslist.nl onder valt.

Anderhalf jaar geleden hing de olympisch kampioen op de 1.500 meter van 2010 zijn schaatsen aan de wilgen. Daarna ging hij aan de slag in de uitzendbranche op de marketing- en salesafdeling. "Maar de sport trekt toch", zegt Tuitert over zijn terugkeer naar de schaatswereld. "Daar heb ik mijn unieke kennis in opgebouwd en daar word ik ook echt heel erg blij van."

Toch was zijn tijd in de uitzendbranche ook heel waardevol voor de oud-schaatser. "Ik wilde bewust afstand nemen van de schaatssport. Natuurlijk hou je een directe link, maar het is heel goed geweest om even mijn oogkleppen af te zetten. Als schaatser ben je heel veel met jezelf bezig. Ik heb geleerd om mee te draaien in een bedrijf en ik heb gezien wat daarin belangrijk is."

Een soort professionele voetbalclub

Bij iSkate wordt Tuitert onderdeel van het management, samen met de oud-schaatsers Yuri Solinger en Rhian Ket en voormalig bobsleeër Edwin van Calker. "Talenten komen bij iSkate binnen vanaf twaalf tot achttien jaar waarna ze kunnen doorgroeien tot olympisch kampioenen. We hebben een eigen jeugdopleiding en meerdere topteams. Je zou het kunnen vergelijken met een professionele voetbalclub, waar ook een jeugdopleiding is", legt Tuitert uit.

De ambities van Tuitert en zijn nieuwe werkgever zijn groot. "We hebben nu een sprintploeg (Beslist.nl met daarin onder anderen de broertjes Mulder, red.), maar uiteindelijk willen we ook een sterke allroundploeg, marathonploeg en jeugdopleiding kunnen uitbouwen, misschien ook zelfs wel in het buitenland. En wie weet ook wel naar andere sporten toe." De vrouwensprintploeg Team AfterPay en de allroundploeg Team Koopjesdrogisterij.nl vallen al onder iSkate.

Wanneer Tuiterts werk zijn vruchten gaat afwerpen, durft hij nog niet te zeggen. "Ik ben heel erg ongeduldig als sporter, je wil meteen resultaat. Maar ik heb in het bedrijfsleven geleerd dat dat niet altijd kan. Continuïteit is juist belangrijk. Maar we hebben hele leuke plannen en we hopen dat daar deze winter al iets van te zien is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl