NOS Wielrennen

Houdt Dumoulin stand in 'zwaarste etappe ooit'?

Dumoulin: denk niet dat ik vandaag ga tegenvallen

Met een Nederlander in de leiderstrui begint de Vuelta a España vandaag aan de tweede helft. En gelijk staat er een monsteretappe op het programma. Als Tom Dumoulin na de elfde etappe nog steeds in het rood rijdt, maakt hij kans op een hele mooie eindklassering. Maarten Ducrot blikt vooruit.

Veel renners en volgers zien dit als de zwaarste etappe ooit. Is het dat?
"Het is de dag na de rustdag. En ze moeten bijna vijfduizend hoogtemeters bedwingen. Dat is krankzinnig veel. En dan moeten ze zes opeenvolgende cols over. Dat maakt de renners kapot."

Is het wel verantwoord?
"Ehm.. (stilte).. Ja. Het is wielrennen. In mijn tijd reden we wel eens 230 kilometer en moesten we zes cols over. En we regelden zelf het tempo. De renners maken de koers, dat is nog altijd zo. De koersbouwers hebben door dit soort etappes wel steeds meer invloed op het verloop, dat is ook waar. Maar dit is 138 kilometer. Elke getrainde renner haalt dit."

Ik ben maar geïnteresseerd in één ding: doet 'ie het of doet 'ie het niet?

Maarten Ducrot over Tom Dumoulin.

Heeft Joaquim Rodríguez, een van de kanshebbers, dit parcours ontworpen?
"Dat verhaal doet de ronde. Renners twitteren dat. Het is in elk geval bekend terrein voor hem. Hij was er in 2012 en 2013 ook bij toen ze over die Col de la Gallina, oftewel de 'col van het kippetje' reden. Dat is een afschuwelijk steil ding.

In 2013 werd het door onweer ook een helse rit. Renners kwamen onderkoeld boven. Een Italiaan won, Ratto. Klimmer Kenny Elissonde kwam als laatste over de finish. Mart en ik zagen hoe een agent hem de laatste tien meter over de finish duwde. Maar nu moeten ze na die klim van buitencategorie nóg twee cols over."

Profiel elfde etappe Vuelta

Wie wint er?
"Ik ben maar geïnteresseerd in één ding: doet 'ie het of doet 'ie het niet? Dat is de enige vraag van de dag. Ik hoop dat Dumoulin standhoudt. Of hij het ook daadwerkelijk doet of kan? Dat weet ik niet. Ik ben niet zozeer van het voorspellen, maar ik ben meer van de hoop. Ik hóóp dat hij het kan."

Als hij het vandaag doet, is hij dan een ronderenner?
"Kijk, wat wel zo is: hij is nu al een betere renner dan Froome op die leeftijd was. Die brak pas op z'n 28ste door. Dumoulin is pas 24. Of hij dan ook ooit de Tour kan winnen, dat weet ik niet, dat moeten we afwachten. Zijn mentaliteit is wel mooi. Hij gaat alles geven, maar alleen voor een podiumplek. Hij gaat zich niet leegrijden voor plaats negen."

Live vanaf 13.25 uur

De elfde etappe is vanaf 13.25 uur in zijn geheel te zien via deze link. Maarten Ducrot en Sebastiaan Timmerman geven commentaar.

Ratto wint na barre rit op Col de la Gallina

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl