NEC-doelman Hannes Halldórsson geeft aanwijzingen tijdens de wedstrijd tegen Ajax
NOS Voetbal

NEC-doelman Halldórsson is niet bang voor Robben

Hannes Halldórsson speelt donderdag een van de belangrijkste wedstrijden uit zijn carrière. De doelman van IJsland en NEC moet in de Amsterdam Arena het Nederlands elftal van scoren zien te houden.

De 31-jarige Halldórsson staat met IJsland, dat nog nooit op een eindtoernooi speelde, eerste in groep A, met vijf punten voorsprong op Nederland.

Op drempel van kwalificatie

Vijf van de zes wedstrijden werden gewonnen en in oktober van het vorige jaar werd Oranje in Reykjavik met 2-0 verslagen. Als IJsland opnieuw van Nederland weet te winnen, is het team zo goed als zeker van deelname aan de EK-eindronde.

Dat Halldórsson nu een van de hoofdrolspelers is van een selectie die geschiedenis kan schrijven, had hij een paar jaar geleden niet kunnen denken. Hij is pas sinds 2013 fullprof, want toen hij nog in de IJslandse competitie speelde moest hij noodgedwongen bijklussen.

Regisseur Halldórsson is niet bang voor Robben

Eurovisiesongfestival

"Ik heb in IJsland tien jaar lang tv-spotjes geregisseerd en ook tv-programma's. Dat was mijn beroep. Ik speelde bij de grootste club, maar alle spelers in IJsland zijn semiprof. Vrijwel alle spelers hadden een baan naast het voetbal. Mijn baan was regisseur", vertelt Halldórsson, die in 2012 verantwoordelijk was voor de video van de IJslandse inzending van het Eurovisiesongfestival.

Hoe komt het dat een land als IJsland, met slechts 325.000 inwoners, ineens zo goed presteert? Halldórsson heeft daar wel een antwoord op. "Het klikt op het juiste moment. We hebben goede spelers en trainers. De spelers hebben de juiste mentaliteit. Dit is onze beste generatie voetballers. We hadden altijd al goede spelers en ook altijd een paar toppers, maar nu hebben we zeven of acht toppers."

Robben

"IJsland moet op het veld staan en denken: oei, wij krijgen het vandaag heel moeilijk." Het waren eerder deze week de woorden van Oranje-aanvoerder Arjen Robben. Halldórsson is niet onder de indruk van die dreigende taal. Voor hem telt de tegenstander niet. "Je moet met alles rekening houden en vergeten tegen wie je speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl