Een reumaverpleegkundige dient een patiënt een biologisch geneesmiddel toe
NOS Nieuws

Plan om goedkopere medicijnen te promoten

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Een groep ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars komt met een plan om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden. Ze willen stimuleren dat, waar mogelijk, dure medicijnen vervangen worden door goedkopere kopieën.

Het probleem is dat op die dure medicijnen patenten rusten. Het ontwikkelen van een goedkope variant kan dan ook nog niet in alle gevallen.

Door de almaar stijgende kosten van de dure geneesmiddelen dreigen de zorgpremies de komende jaren te stijgen. In 2011 bedroegen de kosten van de groep dure geneesmiddelen 700 miljoen euro. Eind 2013 was dat opgelopen tot 1,5 miljard euro.

Morgen is in Amsterdam een groot congres over het plan om de dure geneesmiddelen te vervangen door kopieën.

Plan om goedkopere medicijnen te promoten

Biologische middelen

Het gaat om medicijnen die alleen in (gespecialiseerde) ziekenhuizen gegeven mogen worden. Patiënten krijgen die middelen niet altijd omdat ziekenhuizen geld tekortkomen. Veel ziekenhuizen kampen met financiële problemen door het toenemend aantal dure geneesmiddelen.

In veel gevallen gaat het om zogenoemde biologicals, biologische geneesmiddelen. Het maken daarvan is moeilijk en daarom duur. Per patiënt bedragen de kosten op jaarbasis vaak tienduizenden euro's. Als het patent van die middelen verlopen is, kunnen ze nagemaakt worden.

Biosimilars

Die kopieën, de zogenoemde biosimilars, zijn tussen de 40 en 70 procent goedkoper dan de originele middelen. De biosimilars verschillen licht van de biologicals, maar de effecten ervan zijn volgens de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) hetzelfde.

Er zijn nog maar een paar biosimilars beschikbaar in Nederland. Dat komt doordat de biologicals over het algemeen nog nieuwe geneesmiddelen zijn die onder een patent vallen en doordat ze moeilijk zijn na te maken. Van de tien biologische geneesmiddelen waaraan in Nederland het meest wordt uitgegeven, is van zes het patent verlopen, maar er bestaan pas voor twee van die zes middelen biosimilars.

Maartenskliniek

In een aantal ziekenhuizen is intussen aardig wat ervaring opgedaan met het overzetten van patiënten van de originele biologische geneesmiddelen naar de biosimilars. Dat is niet makkelijk, omdat zowel artsen als patiënten niet graag een werkend geneesmiddel inruilen voor een alternatief dat ze nog niet kennen.

Op de afdeling reumatologie van de Maartenskliniek in Nijmegen zijn de artsen er dit jaar in geslaagd het overgrote deel van een groep patiënten met reumatoïde artritis over te zetten van de dure biologische medicijnen op een veel goedkopere biosimilar.

In hetzelfde ziekenhuis hebben onderzoekers ontdekt dat patiënten met reumatoïde artritis die twee andere biologische geneesmiddelen gebruiken, soms met lagere doseringen van de dure middelen toe kunnen.

'Zinnig en zuinig'

Minister Schippers van Volksgezondheid zegt dat ze het initiatief van deze partijen om de zorg "zinnig en zuinig" te houden toejuicht. Ze noemt het een positieve ontwikkeling en zegt dat ze er deze herfst op terug zal komen in het al door haar aangekondigde nieuwe plan voor geneesmiddelenbeleid.

Plan om van dure medicijnen goedkopere variant te maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl