Een migrant wordt weggeleid van het spoor
NOS NieuwsAangepast

Passagiers hele nacht vast in Eurostar-trein bij Kanaaltunnel

Honderden passagiers van een Eurostar-trein hebben de hele nacht vastgezeten omdat werd vermoed dat er migranten op het spoor liepen. De trein stond sinds gisteravond op het station van Calais. Het spoor werd pas rond 08.30 uur weer vrijgegeven.

Vier treinen die op weg waren naar Engeland reden gisteravond terug naar Parijs. Een trein aan de Britse kant van de tunnel keerde terug naar Londen. Maar om onbekende redenen bleef één trein in Calais. Passagiers kregen te horen dat ze niet verder konden en dat de politie was ingeschakeld om migranten weg te halen.

De passagiers hebben behoorlijk afgezien, zegt correspondent Ron Linker. "Na een aantal uren was de accu leeg. Daardoor viel het licht uit en deed de airconditioning het niet meer. Buiten was het koud, maar in de trein werd het heel warm. Passagiers klaagden dat ze moeite hadden met ademhalen."

Ron Linker over Eurostar

Dak

Ook zou passagiers gevraagd zijn om stil te zijn en te luisteren of er mensen op het dak van de trein liepen, zo zegt Linker. Een helikopter vloog boven de treinen om te zoeken naar migranten. Sommige passagiers zouden huilend in de trein hebben gezeten.

"Je moet je voorstellen: die trein stond op het station van Calais, dat ver buiten de stad ligt. De tunnel is redelijk goed te beveiligen en het station ook nog wel. Maar daartussen liggen enkele kilometers niemandsland dat veel moeilijker te beveiligen is. Daar zaten kennelijk mensen op het spoor."

Waarom Eurostar geen bussen heeft ingezet, is niet bekend. "Eurostar heeft de passagiers excuses en nieuwe tickets aangeboden. Het blijft lastig voor het bedrijf: zij zijn niet verantwoordelijk voor de veiligheid op het spoor. En het is niet ondenkbaar dat zoiets nog een keer zal gebeuren. De situatie daar blijft onoverzichtelijk."

In Calais verblijven zo'n 3000 migranten. Veel van hen proberen via vrachtwagens of treinen Groot-Brittannië te bereiken.

Passagiers stappen uit op vertrekstation

Zat u in een van de treinen? Laat het de NOS weten via ooggetuige@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl