Predator-drones van de Amerikaanse luchtmacht
NOS Nieuws

'VS voert geheime drone-oorlog tegen IS-leiders in Syrië'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Pentagon voeren een geheime drone-oorlog in Syrië om leiders van Islamitische Staat uit te schakelen. The Washington Post citeert anonieme functionarissen die bevestigen dat tot dusver een handvol drone-aanvallen is uitgevoerd.

Een van de gedode terroristen is een Britse man van 21 die op sociale media opriep tot aanslagen in de Verenigde Staten. Zijn dood werd vorige week gemeld door verschillende Engelstalige media.

Deze Junaid Hussain kwam boven aan de lijst met doelen te staan nadat was gebleken dat hij contact had gehad met een van de schutters die begin mei in Texas het vuur openden op een tentoonstelling van Mohammed-cartoons. Bij die aanslag kwamen de daders om het leven. PVV-leider Geert Wilders had het evenement vlak voor de schietpartij verlaten.

Transparanter

De CIA heeft voor zover bekend geen agenten in Syrië en voert de aanvallen op de IS-prominenten niet zelf uit. De geheime dienst zoekt potentiële doelen en houdt ze in de gaten, waarna een drone bestuurd door een militair het karwei afmaakt.

Dit past in een plan van president Obama om de uitvoering van de drone-aanvallen over te hevelen van de CIA naar het leger, schrijft The Washington Post. Daarmee wil Obama het antiterreurbeleid transparanter maken, zodat het Amerikaanse publiek beter wordt geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl