Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de baas van City
NOS Voetbal

Sjeiks gaven al ruim 1 miljard uit bij Manchester City

Nu in Engeland de transfermarkt ook is gesloten, valt in ieder geval vast te stellen dat geen club zo met de geldbuidel heeft gerammeld als Manchester City. Met het betalen van 75 miljoen euro voor Kevin De Bruyne (afkomstig van VfL Wolfsburg) tekent City niet alleen voor de grootste transfer van deze zomer, maar doorbreekt de club tevens een financiële barrière.

Door de transfer van De Bruyne - de duurste aankoop in de geschiedenis van Manchester City - komt namelijk het totaalbedrag dat de Engelse club sinds de overname door de Abu Dhabi United Group in 2008 heeft uitgegeven aan nieuwe spelers boven de 1 miljard euro.

Het exacte bedrag dat Manchester City sinds de komst van de Arabische investeerders heeft gespendeerd aan transfers is 1.009.115.000 euro. Sjeik Mansour, die aan het hoofd staat van de Abu Dhabi United Group, liet bij zijn entree in 2008 meteen al weten kosten noch moeite te zullen sparen om van Manchester City de beste club van Europa te maken.

'Slechts' 180 miljoen euro

Zeven jaar geleden kreeg sjeik Mansour Manchester City voor 'slechts' 180 miljoen euro in handen. Over geld hoeft Mansour niet in te zitten. Zijn vermogen wordt geschat op ruim 20 miljard euro.

Tot dat moment gold de club als een subtopper in Engeland, maar door de investeringen van Mansour stootte Manchester City in snel tempo door naar de absolute top.

Alleen deze zomer werd al ruim 204 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers. Naast De Bruyne kwamen ook Raheem Sterling, Nicolás Otamendi, Fabian Delph, Patrick Roberts, Enes Unal, Florian Lejeune en Ruben Sobrino naar The Citizens.

Prijzen

De Bruyne, Sterling en Otamendi staan ook meteen in de topvijf van duurste aankopen in de clubgeschiedenis. Spelers als Fernandinho (40 miljoen euro), Eliaquim Mangala (40 miljoen euro), Edin Dzeko (37 miljoen euro) en Yaya Toure (30 miljoen euro) halen dit rijtje niet.

Wat heeft dit allemaal opgeleverd? In zeven jaar tijd werd de Premier League twee keer gewonnen, in 2012 en 2014. De FA Cup (2011), de Community Shield (2012) en de League Cup (2014) hebben ook een plaats gekregen in de prijzenkast. Maar de grote wens, het winnen van de Champions League, blijft vooralsnog een droom.

Top-5 duurste aankopen Manchester City

PositieNaamBedrag in euro'sJaar
1.Kevin De Bruyne75 miljoen2015
2.Raheem Sterling68 miljoen2015
3.Sergio Aguëro45 miljoen2011
4.Nicolas Otamendi44,6 miljoen2015
5.Robinho43 miljoen2008

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl