Ter Apeler burgerwacht moet sfeer in het dorp goed houden
Grote spanningen zijn er niet in het Groningse Ter Apel, maar met de toename van het aantal vluchtelingen verandert wel de sfeer in het dorp. "Je ziet verharding. Mensen beginnen anders te denken en dat moet niet nodig zijn", zegt Harry Siemers van de burgerwacht, die bestaat uit vrijwilligers uit het dorp.
Ter Apel is een van de eerste plekken in Nederland waar een toename van het aantal vluchtelingen te merken is. In het dorp ligt het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
In de winkelstraat is het niet extreem druk met vluchtelingen, zegt verslaggever Marc Hamer in het NOS Radio 1 Journaal. Bij de pinautomaat staat een rij van zo'n zeven asielzoekers te wachten. "Ik dacht dat ze op het asielzoekerscentrum een pinautomaat hadden", zegt een bewoner.
Geen last
Last heeft hij niet van de asielzoekers. "Maar sommige dingen moeten wel beter geregeld worden. Wij zien bijvoorbeeld dat mensen hun behoefte doen in het park. Ik vind dat ze op het azc moeten vertellen dat mensen daarvoor naar het openbare toilet moeten gaan."
Er zijn mensen die in de winkel een fles aan de mond zetten of een vinger in de jampot steken om te kijken wat het is.
Hij is blij dat er een burgerwacht in het leven is geroepen. "Als er iets is en je belt de politie, dan duurt het soms wel drie kwartier voor ze er zijn. De burgerwacht is er binnen vijf minuten."
Harmonie
"Onze rol is om ervoor te zorgen dat de harmonie tussen bewoners en asielzoekers goed is en blijft", zegt Harry Siemers. Volgens zijn collega-burgerwacht Heinie ter Veen verdienen winkeliers aan de vluchtelingen, maar ondervinden ze ook overlast. Het gaat dan om winkeldiefstallen of cultuurverschillen, zegt hij. "Er zijn mensen die in de winkel een fles aan de mond zetten of een vinger in de jampot steken om te kijken wat het is. Dat is daar misschien normaal, maar dat kan hier niet."
Siemers benadrukt dat Ter Apel helemaal geen hekel aan asielzoekers heeft. "Absoluut niet, maar het moet wel binnen de perken blijven. Of dat lukt met de aantallen die hierheen komen, ligt aan de overheid. Daartegen wil ik vooral zeggen: doe iets voor het te laat is. Want je kan erop wachten tot het hier uit de hand loopt. Dan heb je echt een probleem."
Maatregelen
Om die problemen voor te zijn, heeft de overheid maatregelen genomen, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Zo is vanaf deze week de politie-inzet in het dorp verdubbeld en komen er extra medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Ook komt er waarschijnlijk op korte termijn een tweede aanmeldcentrum elders in het land en wordt onderzocht of er winkels op het azc-terrein kunnen komen.
Om alle vluchtelingen te kunnen opvangen, wordt de TT-Hall in Assen vanaf vandaag ingericht als tijdelijk opvangcentrum. In de hal krijgen maximaal 600 asielzoekers onderdak.