NOS Nieuws

Zware verliezen op Europese en Amerikaanse beurzen

Door zorgen over China zijn de Europese beurzen weer met flinke verliezen gesloten. De Amsterdamse AEX-index sloot 2,8 procent lager op 432 punten. Frankfurt en Parijs verloren rond de 2,5 procent en Londen raakte 3,1 procent kwijt.

Ook in de Verenigde Staten daalden de koersen. De Dow Jones-index sloot met een verlies van 2,8 procent.

Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie leidde tot de lagere beurskoersen. De inkoopmanagersindex van de Chinese maakindustrie over de maand augustus komt uit op 49,7. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp in de industrie en dat voedt de vrees dat de groei van de Chinese economie terugloopt.

De Aziatische beurzen sloten vanochtend vrijwel allemaal in het rood. De Japanse Nikkei-index verloor zelfs bijna 4 procent. Japan vreest de weerslag van een groeivertraging in China het meest.

De beurs van Shanghai sloot 1,3 procent lager, ondanks verwoede pogingen van de Chinese overheid om de beurzen te stutten en het vertrouwen te herwinnen. De beurs van Hongkong verloor meer dan twee procent.

Olie

Ondertussen gaat de olieprijs fors op en neer. Vandaag daalde die met bijna 7 procent naar 50 dollar voor een vat, na een stijging, gisteren, met bijna 8 procent. Vandaag overheerste de zorg over een mogelijk lagere vraag naar olie door minder groei in China en de aankondiging van Iran dat het veel meer olie gaat produceren.

Gisteren steeg de prijs juist nadat de VS bekend had gemaakt dat er 130.000 vaten olie per dag minder opgepompt worden en oliekartel OPEC had gezegd met de leden te willen praten over "een eerlijke olieprijs". Veel OPEC-leden vinden dat hen door de lage olieprijs miljarden dollars aan inkomsten door de neus worden geboord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl