Samsom (PvdA) en Zijlstra (VVD) zijn het er over eens dat grondtroepen naar Syrië sturen niet voor de hand ligt
NOS Nieuws

VVD, PvdA: grondtroepen naar Syrië niet realistisch

Regeringspartijen VVD en PvdA vinden het geen goed idee om grondtroepen naar Syrië te sturen voor de beveiliging van vluchtelingenkampen.

Zij reageren op het voorstel van CDA-leider Buma om zo nodig Nederlandse militairen in te zetten voor het inrichten en beveiligen van safe havens, 'veilige havens', voor vluchtelingen in Syrië, Irak en Libië.

PvdA-leider Samsom: "Hoe graag ik het er ook mee eens zou willen zijn, je moet ook realistisch zijn. Op dit moment leidt militair ingrijpen in Syrië niet tot een oplossing. Eerder tot het tegendeel."

Samsom: geen Nederlandse militairen naar Syrië

Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra is niet enthousiast over militair ingrijpen: "Wij staan niet te trappelen als het gaat om de inzet van grondtroepen voor safe havens in Syrië."

Het idee van grondtroepen naar Syrië valt ook niet goed bij de SP en D66. Het Kamerlid Van Bommel noemt Buma's uitspraken "complete luchtfietserij" en "lulkoek van de bovenste plank". D66-leider Pechtold: "De heer Buma heeft in de vakantie kennelijk een cursus 'Generaal' gevolgd." Hij denkt dat grondtroepen naar Syrië sturen niet haalbaar is.

D66-leider Pechtold: Buma heeft cursus Generaal gevolgd

In de regio

VVD en PvdA zijn het wel met Buma eens dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio moeten worden opgevangen. Zijlstra: "Dat hebben wij steeds bepleit. Goed dat het CDA zich daar nu bij aansluit."

Samsom: "Veilige havens zijn op zich een goed idee, te beginnen in de grensgebieden rondom Syrië. Europese landen zouden daarin meer moeten samenwerken."

Open grenzen

Samsom en Zijlstra verschillen van mening over het sluiten van de Europese grenzen, zoals bondskanselier Merkel suggereert. Zijlstra: "Open grenzen en een verzorgingsstaat gaan niet samen. Het is een groot goed dat we vrij kunnen reizen, maar als dit zo doorgaat, zal die open grens in het gedrang komen."

Als je aan de buitengrenzen niets doet, zal op termijn de hele Europese gedachte ter discussie komen te staan.

Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter

Zijlstra wil de Europese buitengrenzen daarom sluiten voor grote groepen vluchtelingen. "Als je aan de buitengrenzen niets doet, zal op termijn de hele Europese gedachte ter discussie komen te staan."

Samsom is het daar niet mee eens. "Iedere politicus die zegt 'de grenzen kunnen dicht en dan komen ze niet deze kant op' die verkoopt illusies. Zolang er daar honger en oorlog is en hier vrede en welvaart zullen mensen hier een beter bestaan proberen te zoeken."

Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) over vluchtelingenprobleem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl