Leden van het onderzoeksteam nemen zelf de proef op de som
NOS Nieuws

Europeanen meten fijnstof met mobieltje

Inwoners van verschillende Europese steden gaan de komende weken met hun mobieltje fijnstof meten. Het is een Nederlands initiatief, van wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden, het KNMI en het RIVM.

De Europese campagne is een vervolg op een soortgelijke actie in Nederland in 2013. Toen gingen duizenden Nederlanders de straat op om met hun mobieltje het fijnstofgehalte in de lucht te meten. Ze gebruikten daarvoor een speciaal opzetstuk voor de iPhone.

Door de actie in 2013 konden de onderzoekers gedetailleerde kaarten maken van de verspreiding van fijnstof in Nederland. Voor de uitbreiding van hun onderzoek hebben ze nu 9000 opzetstukjes verspreid over de inwoners van onder meer Athene, Londen, Barcelona, Berlijn en Rome.

Zes weken

De campagne duurt ruim zes weken. Dat is anders dan in 2013, toen er twee losse meetdagen waren. "We hebben voor de metingen een blauwe lucht nodig", zegt teamcoördinator Elise Hendriks. "Als het in Kopenhagen op een bepaalde dag goed weer is, hoeft dat in Athene niet zo te zijn."

De onderzoekers hopen onder meer dat de Europese resultaten meer duidelijkheid geven over ons eigen fijnstof. "We weten bijvoorbeeld dat heel veel fijnstof in Nederland afkomstig is uit het buitenland", zegt Hendriks. "Afhankelijk van hoe de wind staat, kan de hoeveelheid flink variëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl